Prošlo je 20 godina otkako je objavljena prva knjiga iz serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru, "Harry Potter i Kamen mudraca". Riječ je o jednoj od najčitanijih knjiga u povijesti prevedenoj na najmanje 67 jezika, a cijela priča o Harryju Potteru postala je globalni fenomen

Galerija +0 U Zagrebu postoji kafić 'Potter' inspiriran likom Harryja Pottera Fenomen Harryja Pottera jedan je od najvećih ikada zabilježenih u književnosti koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen. Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova.

Fenomen Harryja Pottera jedan je od najvećih ikada zabilježenih u književnosti koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen

--Tatjana Barat, suradnica književnog bloga Čitaj knjigu

Bilo da ste u školi bili drugačiji, nepopularni, inteligentni ili pak čak i sasvim prosječni, vrlo ste lako među stranicama J. K. Rowling mogli pronaći nekoga poput sebe i to u bilo kojem periodu školovanja. Dakako, senzacija koja je nastala od tih romana zbog svoje tematike naišla je na neodobravanje Crkve, ali je neminovno serijal Harryja Pottera povećao kulturu čitanja i općenito dječji interes za knjige.

Danas je dio izbornog lektirnog popisa u osnovnim školama, a to već dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Da bi neko drugo djelo polučilo takav uspjeh, trebalo bi sadržavati tu kombinaciju magičnosti, mogućnosti suživljenosti s likovima te, prije svega, tu nenametljivu odgojnu funkciju koja, u konačnici, i čini dječju književnost jedinstvenom, priča Tatjana Barat, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti te suradnica književnog bloga Čitaj knjigu.

Serijal knjiga i filmova uz popratne proizvode s likom Harryja Pottera i drugih junaka, čine ovu franšizu vrijednom više od 15 milijardi dolara.

Filmska franšiza o Harryju Potteru druga je filmska franšiza po zaradi svih vremena, ispred nje su samo filmovi Marvel Cinematic Universe. Osam Harry Potter filmova zaradilo je preko 7,7 milijardi dolara diljem svijeta. Bez prilagođavanja inflaciji, to je veća zarada od prvih 22 filmova o Jamesu Bondu i šest filmova iz franšize Ratovi zvijezda.


Serijal od 7 knjiga o "Harryju Potteru" prodan je u rekordnih 400 milijuna primjeraka. Prva knjiga "Harry Potter i kamen mudraca" osvojila je većinu britanskih književnih nagrada čije pobjednike odlučuju djeca te brojne nagrade u SAD-u. Knjiga je dospjela na vrh liste New York Timesa najprodavanije fikcije u kolovozu 1999. i ostala u samom vrhu većinu 1999. i 2000. godine te je prevedena na najmanje 67 jezika.

Na britanskom Sveučilištu Durham postoji i kolegij "Harry Potter i doba iluzije" na kojem studenti proučavaju fenomen Harryja Pottera iz društvene, kulturalne i obrazovne perspektive te uče o važnosti Harryja Pottera u obrazovnom sustavu 21. stoljeća.

Groznica zvana Harry Potter zahvatila je i tvrtku Apple Computer koja je proizvela posebnu verziju iPoda s logom Hogwartsa na poleđini. Pri kupnji tog iPoda dobije se i kod za skidanje svih dotada objavljenih audioknjiga o Harryju Potteru i biografija J. K. Rowling s iTunes Music Store.

Magija Harryja Pottera opčinila je i hrvatske obožavatelje pa tako u Zagrebu postoji kafić "Potter" inspiriran likom Harryja Pottera, a Hrvoje Petrunić iz Duge Rese u svojoj radionici izrađuje replike štapića iz filmova o Harryju Potteru.

Grupa strastvenih obožavatelja Harryja Pottera osnovala je Ministarstvo Magije Hrvatska u sklopu kojeg organiziraju kvizove, predavanja, tematska druženja te radionice za djecu i odrasle. U suradnji s Ministarstvom Magije Hrvatska smislili smo kviz koji otkriva koliki ste obožavatelj Harryja Pottera. Testirajte svoje znanje i sretno!
 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju