U Zagrebu će se od 5. do 11. rujna održati Festival svjetske književnosti koji će ugostiti više od pedeset svjetskih i domaćih književnih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Iza nas su gotovo pune dvije godine prepune izazova, godine tijekom kojih smo se uvjerili da smo prilagodljivi, da nam znanost može u kratkom roku dati odgovore i rješenja, no jednako tako da je i kod dobrog dijela građana svijeta poljuljana vjera u znanost, ali još više u politiku.

Ovo vrijeme u kojem živimo pokazalo nam je više od bilo čega drugoga da nam je sloboda važna i da ne želimo da bude ograničena, no, s druge strane, vidjeli smo da je ponekad moramo, za opće dobro, suspregnuti.

Ipak, unatoč zatvaranjima, tehnologija nam je omogućila da budemo svugdje i da u svoje domove dovedemo najbolje ljude iz cijeloga svijeta, da radimo iz svojih kuhinja, blagovaonica...

Bez obzira na to svi smo itekako željni živoga kontakta, razgovora, druženja, siti smo "socijalne distance", jer prije svega smo društvena bića. Uza sve tehnološke naprave, napredak, pokazuje se da je kultura – čitanje, glazba, filmovi, kazalište... naša duboka potreba bez koje život nije potpun i ispunjen.Organizatori Festivala svjetske književnosti poručuju kako su sretni što će u Zagrebu na više od trideset književnih događanja, dvjema kazališnim predstavama i izložbi hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama gostiju Festivala ugostiti više od pedeset svjetskih i domaćih književnih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Ove nam je godine u središtu interesa slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka
, poručuju organizatori.

Detaljni program Festivala svjetske književnosti možete pogledati i preuzeti OVDJE.

Za ulazak na programe obavezna je COVID potvrda, ili potvrda o oporavku od bolesti u posljednjih 6 mjeseci uz 1 dozu cjepiva, ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata), ili antigenski (RAT) test (ne stariji od 48 sati).

Organizatori vas na kraju pozivaju da u Godini čitanja ne propustite najvažniji književni festival s najviše inozemnih gostiju. Iz mnoštva programa izaberite one koji vas privlače i – naravno – čitajte!