Trinaesto izdanje Festivala tolerancije - JFF Zagreb, uz više od 60 nagrađivanih filmova, poznate redatelje i glumce te bogati popratni zabavni i edukativni program, donosi i brojne novitete. Jedan od njih je i "Masterclass tolerancije".

Hrvatska kinematografija posljednjih je godina bilježila odlične rezultate na međunarodnoj sceni, no na domaćoj kulturnoj sceni ti uspjesi ostaju slabo zapaženi.

Kako bi pomogao u vidljivosti hrvatskog filma, Festival tolerancije donosi "Masterclass tolerancije" - novi program u kojem će cijenjeni domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova.

U sklopu trinaestog izdanja Festivala Bobo Jelčić objasnit će kako je nastajala njegova "Obrana i zaštita", a Nebojša Slijepčević razotkrit će svoju "Srbenku". Masterclass će se snimati, potom montirati i kao takav biti dostupan svima zainteresiranima preko festivalskih online servisa.

Festival tolerancije 2018. godine Festival tolerancije: Više od 60 filmova sa snažnim porukama i jedna intrigantna izložba

Jedan od najvećih problema hrvatskog filma jest njegova slaba dostupnost nakon što prođu sve kino i festivalske premijere, a o tome kako je sam film nastajao zna se u najboljem slučaju vrlo malo.

Festival tolerancije odlučio je doskočiti problemu u ovom i narednim festivalskim izdanjima zbog hrvatskog filma, njegovih autora i brojnih uspješnih ekranizacija društveno relevantnih tema koje propituju, prizivaju i promiču toleranciju, rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Redatelj Bobo Jelčić svojim je filmom "Obrana i zaštita", ovjenčanom domaćim i međunarodnim nagradama, progovorio o životu u njegovu podijeljenom rodnom Mostaru kroz pronicljivi psihološki portret čovjeka prisiljenog prijeći nevidljivu granicu između dviju zajednica.

Dokumentarni film "Srbenka" u režiji Nebojše Slijepčevića prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ubijenoj djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec. Među brojnim priznanjima ističe se prestižna međunarodna nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarac 2018. godine, koja je ovom filmu dodijeljena u Cannesu.

Festival tolerancije održat će se u Zagrebu od 7. do 13. travnja u kinima Europa i Kinoteka

Plakat filma Srbenka Plakat filma Srbenka (Foto: Festival tolerancije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju