Francuski borci za prava homoseksualaca slave pomak u borbi za jednaka prava, nakon što je parlament u utorak prihvatio nacrt zakona koji medicinski potpomognutu oplodnju čini dostupnom i lezbijskim parovima i ženama bez partnera.

Prema važećem francuskom zakonu samo heteroseksualni parovi imaju pravo na pristup toj metodi, dok lezbijski parovi i neudane žene moraju putovati u inozemstvo na postupak medicinski potpomognute oplodnje u sklopu kojeg koriste donatorsku spermu.

Nacrt zakona koji je podržalo 326 zastupnika, dok ih je 115 bilo protiv, a 42 suzdržana, ublažava neka od najstrožih pravila u zapadnoj Europi koja se tiču medicinski potpomognute trudnoće i učinit će Francusku 11. članicom EU-a koja će omogućiti MPO navedenim skupinama.

Vlada predviđa da će prve prijave za postupak biti moguće već krajem ljeta, a do kraja 2021. začet će se prva djeca.

Mnoge žene sanjaju da postanu majke IVF sramota i grijeh: Zašto neki ljudi skrivaju da su dijete začeli "umjetno"?

Medicinski potpomognuta oplodnja za lezbijske parove i za neudane žene moguća je već u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, zemljama Beneluksa (Belgija, Nizozemska, Luksemburg) te u Španjolskoj i Portugalu.

Slažete li se s odlukom da se medicinski potpomognuta oplodnja učini dostupnom svim ženama?

glasova:

Potpora francuske javnosti proširenju medicinski potpomognute oplodnje na lezbijke i na neudane raste tijekom godina: sada je podupire 67 posto Francuza, pokazuje nedavno istraživanje IFOP-a za homoseksualnu udrugu.

Ovo je dobar dan za našu zemlju, rekao je u utorak ministar zdravstva Oliver Veran, koji je izrazio zadovoljstvo zbog "ispunjenog obećanja" nakon parlamentarne rasprave koja je trajala petstotinjak sati.

Žalba koju su desni zastupnici podnijeli Ustavnom vijeću mogla bi za nekoliko tjedana odgoditi konačno donošenje zakona.

HRVATSKI ZAKONI

A kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji navodi se kako pravo na medicinski potpomognutu oplodnju imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.

Zakon dalje navodi da pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.

Par se drži za ruku Medicinski potpomognuta oplodnja: Druga strana priče o kojoj je također bitno govoriti

Također, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ima i osoba koja odlukom o lišenju poslovne sposobnosti nije ograničena u davanju izjava koje se tiču osobnih stanja.

I na kraju, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski potpomognute oplodnje iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski potpomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.

U našoj anketi recite nam slažete li se s odlukom da se medicinski potpomognuta oplodnja učini dostupnom svim ženama. (Hina/Ma.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju