Francuskinje nikad nemojte pitati koji parfem nose jer vam to ionako neće otkriti.

Kada Francuskinji kažete da vam se sviđa njezin parfem, ona će vam jednostavno odgovoriti: 'Da, i ja ga volim.' Ona vam ne želi dati detalje. Ne želi da kupite isti miris. Ako imate svoj prepoznatljivi miris, želite biti unikatni. To je velika razlika između nas i Amerikanki. Amerikanka će vam s velikim zadovoljstvom otkriti ime svog parfema. Ona se ne želi isticati, a to definitivno nije dio francuske kulture, kaže francuska vizažistica i poduzetnica Laura Mercier.

Međutim, ipak će vam dati nekoliko savjeta o tome kako odabrati dobar parfem.

1. Ne kupujte parfem bez testiranja

Parfem koji sjajno miriše na vašoj kolegici možda uopće neće doći do izražaja na vašoj koži. Zato je važno da prije kupovine obvezno testirate parfem i provjerite pristaje li vam uopće i koliko se mijenja na vašoj koži. Ako niste sto posto sigurni u svoj odabir, obvezno kupite manju bočicu ili putno pakiranje.

Slika nije dostupna 10 parfema za koje će vas uvijek pitati "Koji to parfem nosiš?"

2. Parfem koji nosite definira vas

Za Francuskinje je parfem dio njihove osobnosti. Točnije, odabirom parfema one daju do znanja kako se osjećaju i tko su zapravo te šalju poruku. Ako nosite 'Angel' Thierryja Muglera, govorite: 'Volim moderne stvari i zavodljiva sam. Zapravo, zavodim vas baš u ovom trenutku', kaže parfumer Frederic Malle. Kod odabira parfema razmišljate o tome kako se osjećate kad ga nosite. Jeste li s njim samopouzdanije i bolje raspoložene? Obratite pažnju i na reakciju drugih ljudi. Parfem zbog kojeg se osjećate sjajno i na koji drugi sjajno reagiraju obično je onaj pravi.

Slika nije dostupna Ženski favoriti: 15 mirisa koje svaka ljubiteljica parfema želi probati

3. Budite vjerni klasicima, ali također eksperimentirajte

Francuskinja u dobro krojenim komadima koja ima krasnu maramu i lijepu torbicu, nosit će stare vintage parfeme. To je uvijek ona žena koja je vjerna klasičnom parfemu i taj je miris postao vrlo važan u njezinu životu. Ali ona je ponekad poput leptira pa sleti i na neki drugi cvijet. Ona ima različite strasti, ali nakon tog malog eksperimenta, kada prođe to raspoloženje, vratit će se originalnom parfemu. Drugim riječima, to je kao žena koja ima i supruga i ljubavnika, rekla je francuska parfumerka Celine Ellena.

Slika nije dostupna Deset voljenih parfema čiji se miris dugo osjeti na koži, a nisu (pre)jaki

4. Ponekad se morate oprostiti od omiljenog parfema

Ponekad nam omiljen mirisi više ne moraju odgovarati, ne samo iz konkretnih razloga poput promjene formule nego i zbog nekih sentimentalnih razloga. Bez obzira na to što drugi hvale vaš parfem i kažu da vam sjajno pristaje, ne morate se grčevito držati za njega ako osjetite da više nije dobar za vas. Francuska dizajnerica Catherine Malandrino godinama je obožavala parfem "Opium" Yvesa Sainta Laurenta, miris koji je povezivala s muškarcem u svom životu. Međutim, prestala ga je nositi nakon prekida: Stvorila sam čitav imaginarni svijet oko tog parfema. Taj uzvišen orijentalni miris, posebno divan tijekom hladnih zimskih mjeseci, osjećaj slobode s tim muškarcem, slobode koja se odražavala u dubokoj boji bočice parfema… Kad je veza završila, nisam više mogla podnijeti taj miris i sve ono na što me podsjećao. Jedan dan sam ga voljela, a drugi dan jednostavno ga nisam mogla trpjeti.

Slika nije dostupna Špric-dva i dovoljno: 10 omiljenih parfema čiji miris dugo traje na koži

5. Stavite parfem svaki put kad izlazite

Francuskinje ne izlaze iz doma bez parfema. Za mene je to kao da sam izašla gola, kaže Catherine Malandrino. S njom se slaže i parfumerka Patricia de Nicolai, koja ističe i jedino mjesto na kojem vam parfem nije potrebna: Ne nosite parfem samo za sebe. Parfem je i za druge. Stavite ga na zapešće, iza uha, čak i na odjeću. Jedino mjesto gdje ga smijete preskočiti je plaža. Nikad ne nosite parfem na jakom suncu. Parfem i sunce su neprijatelji. Sjetite se da će jako sunce uništiti svježe note bilo kojeg parfema, molekule će ispariti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju