Infrastruktura svakog grada ima dublje značenje nego što se to čini na prvi pogled, posebno kada je riječ o imenima ulica, trgova, stanica tramvaja i metroa ili pak parkova. To su primijetili i Francuzi koji kreću u borbu za imenovanje stanice metroa prema zaslužnim ženama.


Dok se u Zagrebu moraju potpisivati peticije kako bi se jedan jedini park u širem centru grada imenovao prema ženi, čini se da ni u itekako razvijenijoj Francuskoj situacija nije mnogo bolja.

Naime, ako ste ikada putovali pariškim metroom, mogli ste se gotovo vratiti u povijest i provesti se alejom muških generala, književnika, političara i liječnika, no na ženska imena možete nabasati samo na četiri (!) stanice od njih ukupno 303. A jedna od njih još i dijeli ime s muškarcem (koji je, doduše, radio uz bok svojoj ženi znanstvenici).

Koliko to govori o suodređenju odnosa u sferi roda, primijetio je i sadašnji francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je obećao u svome mandatu popraviti goruću, kako on kaže, "seksističku bolest" svoje države, no promjene se događaju vrlo sporo.

Ako ste ikada putovali pariškim metroom, mogli ste se gotovo pa vratiti u povijest i provesti se alejom muških generala, književnika, političara i liječnika, no na ženska imena možete nabasati samo na četiri stanice od njih ukupno 303

Zato je skupina aktivista i feminista naziva "Usudi se biti feminist" odlučila napraviti malu, ali simboličku promjenu koja bi mogla pokrenuti lavinu prijeko potrebnih promjena u Francuskoj. Naime, nakon što je objavljeno da se planira izgradnja još jedne linije i stanice metroa na jugu Pariza, koja bi trebala biti puštena u promet 2021. godine, te građani prvi put u povijesti tog grada mogu birati ime javne površine, pokrenuta je peticija da se stanica imenuje prema ženi.

Vladajući su predložili ukupno šest imena, a među njima su i tri ženska. To su Nina Simone, američka pjevačica francuskog porijekla, Lucie Aubrec, istaknuta aktivistica koja se u sklopu tzv. Francuskog pokreta otpora borila protiv nacista, te Barbara (pravim imenom Monique Andrée Serf), jedna od najznačajnijih pjevačica francuskog modernog doba.

U biranju imena Parižani su mogli sudjelovati do jučerašnjeg dana (17. lipnja), a je li skupina "Usudi se biti feminist" uspjela u svome naumu i hoće li pružiti primjer i drugim zemljama i gradovima, preostaje nam vidjeti. Ipak, bilo bi i vrijeme da se ovakve stvari podrazumijevaju te da se ženama i u javnom i u privatnom prostoru (napokon) da mjesto koje zaslužuju.

I u Parizu i u Zagrebu, pa makar početni korak kod nas bio imenovanje parka prema književnici. Jer od borbi sufražetkinja prošlo je i previše vremena...

Lucie Aubrec Lucie Aubrec bila je aktivistica koja se u sklopu tzv. Francuskog pokreta otpora borila protiv nacista (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju