Roditelji tijekom odrastanja svoje djece često svjedoče trenucima u kojima dijete vrši pritisak na sebe jer nešto ne može, čak i u ranijoj dobi.

Čim postanu svjesna svijeta oko sebe djeca su željna učenja, a kada nisu u mogućnosti napraviti što bi htjela često se javlja frustracija. Njihov svijet nerijetko staje uz jecaje i rečenicu "Ne mogu to napraviti".

Način na koji reagiramo u takvim trenucima je, prema riječima stručnjaka, jako bitan i može imati značajan utjecaj na dijete. Iako ćete možda, kao i mnogi roditelji, dobiti potrebu da kažete primjerice "Dobro, ja ću to učiniti za tebe" ili "Daj mi to i gledaj mamu", postoji puno bolja opcija.

Kako je objasnila psihologinja i stručnjakinja za roditeljstvo dr. Becky Kennedy, djeci koja doživljavaju osjećaj poraza trebamo ponuditi drugi odgovor. Radi se o frazi od šest riječi koja je kao stvorena za ovakve situacije, a glasi: "Pokušaj ponovo kad se osjetiš spremnom/spremnim".

Frustracija je naime prirodna pojava, a posao roditelja je da frustraciju normalizira. Međutim, nije cilj ukloniti taj osjećaj, što se se dogoditi ako nabrzinu uskočimo i obavimo zadatak umjesto djeteta. Cilj je pomoći djetetu da nauči tolerirati frustraciju i pokazati mu da vjerujemo kako je sposobno nešto napraviti, naučiti, postići...

Slika nije dostupna Helikopter i travnjak-mame: Ubijate li samopouzdanje vlastite djece?

Mirniji trenutak možete iskoristiti kao priliku da dijete naučite da je frustracija normalna pojava koja se događa svima, da se radi o važnoj emociji kojom se treba upravljati - nakon što se smiri.

Govoreći "Pokušaj ponovo kad se osjetiš spremnom/spremnim" dajtete djetetu do znanja ne samo da vjerujete u njega, nego i da imate dovoljno strpljenja da sa strane gledate kako uči nove stvari.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju