Freddie Mercury uistinu je bio, kako stara izreka kaže, veći od života. Rođen je na današnji dan 1946. godine u Tanzaniji, preminuo je 1991. godine, a svijet se i dalje ne prestaje diviti najboljem izvođaču svih vremena.

Galerija Freddie na Live Aidu 1985. godine Freddie Mercury Freddie Mercury +0 Freddie Mercury

Sasvim očekivano, s obzirom na to da se na svjetskoj glazbenoj sceni od njegove smrti još uvijek nije pojavio nitko čija bi se karizma mogla usporediti s Freddiejevom. O njegovu glazbenom talentu bespredmetno je govoriti.

Pitanje je koliko će se suvremenih hitova pretvoriti u klasike, ali zato sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da će "Bohemian Rhapsody" zauvijek imati mjesto na popisu najboljih pjesama svih vremena. A to je samo jedna u nizu vrhunskih pjesama koje nam je podario."We are the champions", "Somebody To Love", "Don’t Stop Me Now" i "Killer Queen" također su dio njegove nezaboravne pjesmarice. Kao jedan od najznačajnijih aspekata njegova autorskog rada glazbeni stručnjaci uvijek navode nevjerojatnu sposobnost komponiranja u različitim žanrovima.

Roger Daltrey iz grupe The Who nazvao ga je najboljim virtuoznim rock ‘n’ roll pjevačem svih vremena. Mogao je pjevati bilo što u bilo kojem stilu. Mijenjao bi stil od stiha do stiha. Bože, to je umjetnost. I bio je briljantan u tome, kazao je Daltrey, a njegovo mišljenje o Freddiejevim pjevačkim sposobnostima potvrdila je i znanost.


Prema studiji objavljeno u dnevniku "Logopedics Phoniatrics Vocology", istraživači su otkrili da je brzina kojom je modulirao svoj glas (u rasponu od četiri oktave) bila znatno veća od ostalih rock-pjevača, pa čak i od profesionalnih klasičnih pjevača.

Način na koji je Freddie komunicirao s publikom, pokretao mase, njegovo samopouzdanje, umijeće izvođenja i nenadmašna energija samo su dio razloga zbog kojih je tijekom nastupa bilo nemoguće skinuti pogled s njega.

U prvih deset godina postojanja benda njegova stilska faza inspirirana glam-rockom donijela nam je mnoga nezaboravna i najčešće androgena modna izdanja. Međutim, na početku 80-ih Freddie je odbacio glam-rock i stvorio novi stil koji je u potpunosti redefinirao pojam muževnosti.

Ošišao je kosu, pustio brkove i iz ormara izvadio "uniformu" sastavljenu od uskih hlača i potkošulje preko koje bi povremeno navukao kožnatu jaknu, a pogled sakrio iza pilotskih naočala.

Bacio je u vodu sve predrasude o tome da zbog svoje seksualnosti ne može biti muževan, ali istovremeno nije ni pokušavao skrivati svoju feminiziranost. U jednom trenutku karikirao bi hod na pisti i odradio "catwalk" u maniri najboljih supermodela, a sekundu nakon toga zauzeo bi stav kojeg se ne bi posramio ni John Wayne.

Ankete

(7328) Smatrate li Freddieja seksi muškarcem?

rezultati povratak glasova4660
rezultati

Nitko poput njega do tog trenutka nije tako privlačno i uspješno rušio granice između "muškog" i "ženskog", muževnog i feminiziranog, a da su ga istovremeno obožavala oba spola.

Žene su voljele Freddieja jednako kao i slavne muškarce koje se smatralo simbolima klasične muževnosti. To je, zapravo, trebala biti važna pouka heteroseksualnim muškarcima - nisu ništa manje privlačni u očima suprotnog spola ako su u doticaju sa svojom ženskom stranom.

Freddie Mercury Freddie Mercury (Foto: Guliver image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju