Bez obzira na to je li u vaš dom stiglo štene ili ste obitelj proširili s odraslim ili starijim psom, važno je zapamtiti da će način na koji učite psa disciplini – i greške koje pri tom radite – uvelike utjecati na sreću vaše obitelji i vašeg psa. Krznenog mezimca disciplinirati treba na način koji je njemu jasan, a kako bismo vam u tome pomogli sakupili smo pet grešaka koje ne smijemo raditi u odgoju pasa

1. Vikati na psa
Vikanje na psa ne pomaže u njegovu odgoju. Kao prvo zbog toga jer pas ne razumije što vi govorite/vičete, ali i zato jer pas nije dobio najvažniji dio lekcije – što da napravi umjesto toga. Neučinkovitost vikanja na psa naročito se očituje kad pokušavamo spriječiti psa da laje. Kad pas laje na automobil, čovjeka ili drugog psa koji prolazi on misli da obavlja svoju dužnost. Počnete li tada vikati na njega pas će to shvatiti kao da mu se pridružujete u lajanju.

Ako mu dopuštate previše pas će iskazivati probleme zbog nedostatka vaše dominacije što može dovesti do njegove agresivnosti i hiperaktivnosti te može osjećati tjeskobu svaki put kad se mora odvojiti od vas

Najbolje što možete napraviti je dati mu do znanja da ste vidjeli da je obavio svoju dužnost - pogledajte na koga ili što vas pas 'upozorava' - a zatim ga podragajte što će pas shvatiti kao znak da ne mora više lajati, odnosno da je obavio svoju dužnost.

2. Ukoravati psa bez da smo svjedočili njegovu lošem ponašanju

Želite li psu ukazati da je učinio nešto loše trebate svjedočiti tom lošem ponašanju, a ne samo pretpostavljati da je učinio nešto krivo. Pogled psa zbog kojeg naslućujete da je on napravio nešto pogrešno ne znači da je zaista to i napravio.

Primjerice, ako dođete doma i vidite da je kanta za smeće prevrnuta na pod nemojte odmah okriviti psa za to jer on neće ni znati što je napravio krivo, ali će se zbog vaše ljutnje ponašati ponizno i pokorno kako bi vam udovoljio. Nakon toga će svaki put kad vidi smeće na podu osjećati krivicu jer će taj prizor povezivati s vašim ponašanjem te će se ponašati ponizno kad dođete doma.

3. Ne preuzimati vodstvo
Ne kaže se uzalud da pas mora znati tko je gazda, naravno u najpozitivnijem smislu. Pas je čovjeka još u pradavno doba izabrao za svog vođu i zato najbolje funkcionira i najsretniji je kad ima pravilno vodstvo i disciplinu. Ako mu dopuštate previše pas će iskazivati probleme zbog nedostatka vaše dominacije što može dovesti do njegove agresivnosti i hiperaktivnosti te može osjećati tjeskobu svaki put kad se mora odvojiti od vas (na primjer kad odlazite na posao).

4. Oslanjati se previše na riječ 'ne'
Nije stvar u tome da pas ne može naučiti što riječ ne znači, ali umjesto toga da mu govorite što ne smije radite morate mu pokazati što da napravi umjesto toga. Na primjer, ako pas skače na vas, a vi ga gurate od sebe, u njegovoj glavi radite isto što i on – odgurujete se od njega s prednjim šapama. I kada mu kažete ne vaše ponašanje njemu govori drugo.

Ovakvom psećem ponašanju doskočite tako da izbjegavate kontakt očima (koji pas tumači kao vaš znak odobravanja njegova ponašanja) i jednostavno ignorirajte njegovo skakanje. Vrlo brzo pas će naučiti da skakanje na vlasnika nije najbolji način da mu iskaže dobrodošlicu.

Ako pas stalno ulazi u kantu za smeće, možete ili ukloniti to što ga stimulira (zatvoriti vrata prostorije u kojoj se nalazi smeće ili staviti kantu negdje gdje ne može do nje) ili nasprejati kantu sprejem čiji miris odbija pse.

5. Misliti da su psi poput ljudi
Čovjek i pas neizmjerno se nadopunjuju, ali i dalje je svatko svoja vrsta. U odgoju pasa ljudi često ne uzimaju u obzir pseće poimanje i viđenje svijeta. No to ne znači da ne mogu naučiti kako živjeti u harmoniji u ljudskom svijetu. Zadatak je vlasnika da nauči krznenog ljubimca dobrom ponašanju među ljudima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju