Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su bila temelj ishrane naših starih, vraćaju su u ishranu na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti. Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba

1. HELJDA
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata razlog je zbog kojeg bi se heljda svakodnevno trebala naći na tanjuru. Bogata je ugljikohidratima, sadrži sporo probavljivi škrob i jedan je od najboljih izvora bjelančevina.

>>Bundeva: 6 blagodati kraljice jeseni

Zrno heljde sadrži antioksidant rutin koji liječi od hipertenzije , a koristi se kao prevencija kod dijabetesa i reumatizma te jača memoriju.

Jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice

Priprema: Na šalicu heljde dodajte dvije šalice vode i kuhajte 15 do 20 minuta. Možete ju poslužiti kao prilog ili kao nadjev sarmi, musaki i savijači.

2. JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, cinkom, selenom omiljena je u prehrani sportaša, a ono što ju čini posebnom je sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi.

Od ječma se pravi slad koji zamjenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se pravi pivo. Od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.

Priprema:
Na šalicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šalice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama a najviše koristi vašem organizmu dati će ukoliko ga konzumirate za doručak.

>>5 namirnica koje su gozba za vaše kosti

3. PROSO
Žitarica iznimno bogata željezom i magnezijem pripada alkalnoj skupini hrane zbog čega je lako probavljiva. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niancinom koji smanjuje razinu lošeg kolesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.

Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u prehrani djece.

Priprema: Jednu šalicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šalice vode, skuhanim ga možete čuvati u hladnjaku te koristiti kao dodatak salatama, juhama i doručku.

 

4. AMARANT
Ime ove žitarice potječe od grčke riječi besmrtan što dovoljno govori o njezinoj snazi i vrijednostima. Obiluje bjelančevinama, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.

Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente zbog čega je idalan za dohranu beba koje njegova kuhana sitna zrnca mogu lako prožvakati.

Priprema: Jednu šalicu amaranta kuhajte u tri šalice vode oko 30 minuta. Dodajte ga u variva od povrća, salate ili ga pomiješajte sa rižom i prosom te servirajte kao prilog uz glavna jela.

5. ZOB
U ishrani koja nosi predznak zdravo zob je neizostavna namirnica koja se zbog velike količine bjelančevina svrstava u najhranjivije žitarice. Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolestreola u krvi te poboljšanje probave, jedan je najboljih izvora kalcija, kalijevih soli, škroba i šećera.

Potiče rad mozga, rast kod djece i jača mišićnu masu, njezini ugljikohidrati lako se probavljaju i sporo ulaze u krv zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promjena šećera i hipoglikemičnih stanja.

Priprema: Jednu šalicu zobi kuhajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite ju kao dodataka salatama, varivima ili kao nadjev za meso.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju