Smokve
Smokve (Foto: Unsplash+)
Zdravlje & prehrana

Sedam neodoljivih razloga za zdjelicu smokava na dan

11-09-2012 Piše Zadovoljna
komentari

Sezona je smokava, rajskog voća koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvalevrijedna je namirnica poznata po ljekovitim svojstvima

1. Visok udio magnezija. Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sustav od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava. Potiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti, te znatno usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezija nego obične.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

2. Obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje kolesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom, te kod nesanice.

3. Visoki udio prirodnih šećera osigurati će da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suhih smokava koje sadrže dvostruko više šećera negoli svježe.

4. Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, žučnog kamenca, mjehura.

5. Sadrže i biljne sterole, kojima je dokazano povoljno djelovanje na razinu kolesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule kolesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

6. Brojne studije otkrile su spojeve s potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivani spojevi u znanstvenim studijama pokazali su obećavajuće rezultate osobito kada je riječ o karcinomu prostate i kože.

7. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

Pekmez od smokvi Bez adtiva: Jednostavan recept za pekmez od smokvi Smokve Rajsko voće: Kako što duže sačuvati svježinu smokvi?

 

Pročitaj još
Pročitaj još