Pekmez od smokvi
Pekmez od smokvi (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Bez adtiva: Jednostavan recept za pekmez od smokvi

19-08-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svježih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept po preporuci jedne mame.

 

Sastojci za pekmez od smokvi:

  • 5 kg svježih smokvi
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g meda
  • naribana korica od tri naranče
  • 2 žličice cimeta u prahu (po želji)
  • 1 žličica limunske kiseline u prahu

Pekmez od smokvi - priprema: 

  1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.
  2. Smokve narezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda te nastavite kuhati na laganoj vatri 90 minuta.
  3. Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.
  4. Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operete, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.
  5. Pekmez polako sipajte u vruće staklenke, dobro zatvorite i preokrenite teglice naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.
U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Inspirirajte se i ostalim receptima za slasne džemove koje će voljeti svaka palačinka:

Pekmez od aronije Tako fin i zdrav! Najlakši recept za pekmez od aronije Džem od manga i citrusa sa džinom Kakva kombinacija! Recept za slasni džem od citrusa i - džina Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert Palačinke Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Dobar tek!