Sastojci za pekmez od smokvi:
- 5 kg svježih smokvi
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g meda
- naribana korica od tri naranče
- 2 žličice cimeta u prahu (po želji)
- 1 žličica limunske kiseline u prahu
Pekmez od smokvi - priprema:
- Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.
- Smokve narezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda te nastavite kuhati na laganoj vatri 90 minuta.
- Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.
- Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operete, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.
- Pekmez polako sipajte u vruće staklenke, dobro zatvorite i preokrenite teglice naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.
Inspirirajte se i ostalim receptima za slasne džemove koje će voljeti svaka palačinka:
Dobar tek!