Operne i kulinarske dive Sandra Bagarić i Martina Tomčić pripremile su ukusan recept s kvinojom, nepravedno zapostavljenom žitaricom iz Južne Amerike koju su nekada zvali i 'zlato Inka'
Prepuna proteina, kvinoja je idealna za vegetarijance, ali i one koje ponekad žele izbaciti mesnati obrok. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom.
Možete je pripremiti na klasičan način, i to tako da je skuhate u vodi u odnosu 2:1.
Vrijeme kuhanja je 20 minuta te je dodatnih 5 minuta potrebno da odstoji u vodi.
Dive su kvinoju začinjenu solju, curryjem i kimom odlučili iskoristiti kao sastojak nadjeva za rajčice kojeg uz nju čine i jaje, sir, majčina dušica, metvica te peršin.
Ova hranjiva žitarica sjajno se može uklopiti i slatki i fini obrok.
Kefir, jogurt ili neki slični mliječni proizvod, kojeg ste prethodno nakratko stavili u zamrzivač kako bi bi bili gušće konzistencije, zasladite burbon vanilijom te s 50 grama meda.
Na žličici što neutralnijeg ulja, poput suncokretovog, zagrijte 40 grama kvinoje. Pričekajte minutu, dvije dok ne počne pucketati poput kokica.
>> Dive u kuhinji: sushi punjen omletom
Nakon toga u nju dodajte jednu žličicu javorovog sirupa. Stavite je na tanjur te nakon što se ohladi te je uspite u jogurt pomiješan s istučenim slatkim vrhnjem. U slast!
Više u In Magazinu.