Baklava je od davnih vremena dio bosanske, ali i hrvatske kuhinje. Smatra ju se za jednu od najvećih kreacija kuhinje Osmanskog carstva a čini se, i najkaloričnijom i najzaraznijom. Kad se kuša, teško je prestati jesti dobru baklavu

Pravo porijeklo baklave je nepoznato, a jede se na cijelom Bliskom istoku i šire. Prava bi se baklava trebala slagati tako da se nadjev stavi između oko 8 do 9 slojeva tijesta za štrudlu. Neki stavljaju nadjev na svaki sloj, a u originalu bi to bilo samo u sredini. Dakle 8 slojeva tijesta pa nadjev na koji dolazi opet 8 slojeva tijesta.

Izrada baklave je više nego jednostavna a ovaj je recept prikladan i za one koji nisu preveliki ljubitelji oraha.

Potrebno je:

2 šalice šećera
1,5 šalica svježeg soka od naranče (limuna ili limete)
1,5 žličice mljevenog kardamoma
250-400 g svježeg sira
1 žličica mljevenog cimeta
250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
16 listova tijesta (yufka), kupovnog ili onog koje ste sami razvukli (kod nas su to 4 paketića)

Za posipanje:

Pistacije, lagano popržene u tavi bez ulja i nasjeckane.
Cvjetovi svježe lavande
Naribani kokos

Napomena:

Svježi sir se naravno može zamijeniti klasičnim punjenjem od oraha, pistacija ili badema ili mješavinom svih triju zajedno. Bit će vam potrebno oko 2-3 šalice.
Sirup se može pripremiti i s ružinom vodicom umjesto soka.

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 160°C. Rastopiti maslac s uljem na laganoj vatri. Premazati posudu maslacem i na dno položiti prvi sloj tijesta, premazati s mješavinom maslaca i ulja, poklopiti novim slojem tijesta i tako nastaviti sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebaciti preko rubova posude i kasnije odrezati.

Premazati svaki sloj tijesta.

2. Oko 6-8 žlica šećera pomiješati s cimetom i dodati siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješati i smjesom premazati 8 sloj tijesta te smjesu pokriti tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.

3. Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerezati oštrim nožem kao na slici. Ja sam se odlučila za rombove, ali rezati se može i na kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.

4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na oko sat vremena.

5. Za to vrijeme pripremiti sirup. Šećeru dodati malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopiti na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodati sok od naranče (limuna ili limete) i kuhati petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.

6. Pečenu baklavu još jednom razrezati i još vruću preliti sirupom te ostaviti par minuta u vrućoj, ali otvorenoj pećnici. Posuti sjeckanim pistacijama i poslužiti uz kavu ili čaj od metvice.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju