Pravo porijeklo baklave je nepoznato, a jede se na cijelom Bliskom istoku i šire. Prava bi se baklava trebala slagati tako da se nadjev stavi između oko 8 do 9 slojeva tijesta za štrudlu. Neki stavljaju nadjev na svaki sloj, a u originalu bi to bilo samo u sredini. Dakle 8 slojeva tijesta pa nadjev na koji dolazi opet 8 slojeva tijesta.
Izrada baklave je više nego jednostavna a ovaj je recept prikladan i za one koji nisu preveliki ljubitelji oraha.
Potrebno je:
2 šalice šećera
1,5 šalica svježeg soka od naranče (limuna ili limete)
1,5 žličice mljevenog kardamoma
250-400 g svježeg sira
1 žličica mljevenog cimeta
250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
16 listova tijesta (yufka), kupovnog ili onog koje ste sami razvukli (kod nas su to 4 paketića)
Za posipanje:
Pistacije, lagano popržene u tavi bez ulja i nasjeckane.
Cvjetovi svježe lavande
Naribani kokos
Napomena:
Svježi sir se naravno može zamijeniti klasičnim punjenjem od oraha, pistacija ili badema ili mješavinom svih triju zajedno. Bit će vam potrebno oko 2-3 šalice.
Sirup se može pripremiti i s ružinom vodicom umjesto soka.
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 160°C. Rastopiti maslac s uljem na laganoj vatri. Premazati posudu maslacem i na dno položiti prvi sloj tijesta, premazati s mješavinom maslaca i ulja, poklopiti novim slojem tijesta i tako nastaviti sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebaciti preko rubova posude i kasnije odrezati.
Premazati svaki sloj tijesta.
2. Oko 6-8 žlica šećera pomiješati s cimetom i dodati siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješati i smjesom premazati 8 sloj tijesta te smjesu pokriti tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.
3. Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerezati oštrim nožem kao na slici. Ja sam se odlučila za rombove, ali rezati se može i na kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.
4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na oko sat vremena.
5. Za to vrijeme pripremiti sirup. Šećeru dodati malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopiti na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodati sok od naranče (limuna ili limete) i kuhati petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.
6. Pečenu baklavu još jednom razrezati i još vruću preliti sirupom te ostaviti par minuta u vrućoj, ali otvorenoj pećnici. Posuti sjeckanim pistacijama i poslužiti uz kavu ili čaj od metvice.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)