Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Kulinarska kreacija - baklava sa sirom i narančom

01-06-2010 Piše Mare
komentari

Baklava je od davnih vremena dio bosanske, ali i hrvatske kuhinje. Smatra ju se za jednu od najvećih kreacija kuhinje Osmanskog carstva a čini se, i najkaloričnijom i najzaraznijom. Kad se kuša, teško je prestati jesti dobru baklavu

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Pravo porijeklo baklave je nepoznato, a jede se na cijelom Bliskom istoku i šire. Prava bi se baklava trebala slagati tako da se nadjev stavi između oko 8 do 9 slojeva tijesta za štrudlu. Neki stavljaju nadjev na svaki sloj, a u originalu bi to bilo samo u sredini. Dakle 8 slojeva tijesta pa nadjev na koji dolazi opet 8 slojeva tijesta.

Izrada baklave je više nego jednostavna a ovaj je recept prikladan i za one koji nisu preveliki ljubitelji oraha.

Potrebno je:

2 šalice šećera
1,5 šalica svježeg soka od naranče (limuna ili limete)
1,5 žličice mljevenog kardamoma
250-400 g svježeg sira
1 žličica mljevenog cimeta
250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
16 listova tijesta (yufka), kupovnog ili onog koje ste sami razvukli (kod nas su to 4 paketića)

Za posipanje:

Pistacije, lagano popržene u tavi bez ulja i nasjeckane.
Cvjetovi svježe lavande
Naribani kokos

Napomena:

Svježi sir se naravno može zamijeniti klasičnim punjenjem od oraha, pistacija ili badema ili mješavinom svih triju zajedno. Bit će vam potrebno oko 2-3 šalice.
Sirup se može pripremiti i s ružinom vodicom umjesto soka.

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 160°C. Rastopiti maslac s uljem na laganoj vatri. Premazati posudu maslacem i na dno položiti prvi sloj tijesta, premazati s mješavinom maslaca i ulja, poklopiti novim slojem tijesta i tako nastaviti sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebaciti preko rubova posude i kasnije odrezati.

Premazati svaki sloj tijesta.

2. Oko 6-8 žlica šećera pomiješati s cimetom i dodati siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješati i smjesom premazati 8 sloj tijesta te smjesu pokriti tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.

3. Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerezati oštrim nožem kao na slici. Ja sam se odlučila za rombove, ali rezati se može i na kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.

4. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na oko sat vremena.

5. Za to vrijeme pripremiti sirup. Šećeru dodati malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopiti na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodati sok od naranče (limuna ili limete) i kuhati petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.

6. Pečenu baklavu još jednom razrezati i još vruću preliti sirupom te ostaviti par minuta u vrućoj, ali otvorenoj pećnici. Posuti sjeckanim pistacijama i poslužiti uz kavu ili čaj od metvice.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Pročitaj još
Pročitaj još