Okruglice od sira su manje poznate 'sestre’ okruglica s marelicama ili šljivama. Brže i jednostavnije su za pripremu, možete ih posipati s krušnim mrvicama i sećerom ili poslužiti uz dodatak marmelade ili kompota od šljiva, trešanja ili borovnica
Potrebno vam je:
250 grama svježeg sira koji protisnutog kroz sito
100 grama griza
3 žumanjka
3 bjelanjka
Sok
Oko 60 grama maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
Malo kiselog vrhnja
Za posipavanje:
60 grama maslaca
Krušne mrvice
Mljeveni lješnjaci
Priprema:
1. Omekšali maslac pjenasto miješati sa žumanjcima, grizom i malo soli. Ostaviti oko pola sata da odstoji kako bi griz 'popio' tekućinu. Dodajte sir i sve dobro izmiješajte.
2. Bjelanjke istući u snijeg te dodati u već pripremljenu smjesu. Tijesto ne smije biti premekano, ali niti pretvrdo i okruglice se moraju lako oblikovati. Ako se tijesto lijepi, dodati još griza. Probu možete napraviti tako da skuhate jednu okruglicu u vreloj vodi u koju ste dodali žličicu soli. Ako je okruglica pretvrda potrebno je dodati malo kiselog vrhnja.
Kuhanje traje oko 12 minuta i to na srednje jakoj vatri kako se okruglice ne bi raspale.
3. Gotove okruglice izvaditi iz vode i staviti u posudu s otopljenim maslacem, posuti mrvicama i šećerom, po želji dodati marmeladu i poslužiti. Isprobajte i varijantu koja je vrlo ukusna - okruglice popržite na maslacu i umjesto mrvicama posipajte mljevenim lješnjacima.
U slast!
Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)