Kako se bliži Uskrs, predlažemo vam prigodni neobično-obični desert 'Riso Nero' odnosno Crnu rižu. razveselite ukućane i goste te im na blagdanski stol servirajte neobičan i raskošan desert koji će oduševiti djecu

Crna riža svojim sastojcima i načinom pripreme podsjeća na arapske slatkiše, bogate šećerom i ušećerenim voćem. Način pripreme se razlikuje od obitelji do obitelji, pa evo samo jednog od načina, a potom napomena za varijantu.

Količina je velika, a jelo zasitno i ako ga namjeravate pripremati samo za četveročlanu obitelj, prepolovite količinu navedenih namirnica. Sastojci mogu varirati, svima su dostupni i povoljni, a rezultat je ukusan i raskošnog izgleda te iznenađenje za goste.

Sastojci

500 grama riže okruglog zrna
1 litra mlijeka
700 g šećera
200 g čistog, gorkog kakaa u praha
100 g. crne čokolade, smrvljene na komadiće
200 g. grubo nasjeckanih oguljenih badema
100 g. miješanog kandiranog voća, sitno nasjeckanog
Korica jedne organski uzgojene naranče
Cimet u prahu
2 žličice pravog vanili šećera ili mrvica iz štapića vanilije (razrezati po sredini i nožem ostrugati van)
Prstohvat soli

Po želji: šećerne mrvice za posipanje (kao na slici)

Priprema

1. Rižu oprati i pristaviti kuhati s mlijekom, prstohvatom soli, šećerom i vanilijom.
2. Kada je riža gotovo skuhana al dente, polako uz stalno miješanje dodavati kakao prah te sitno naribanu narančinu koricu.
3. Riža ne smije biti prekuhana niti se zalijepiti za dno posude. Ako je potrebno, dodati malo vruće vode ako je riža nedovoljno kuhana, a smjesa pregusta.
4. Skinuti s vatre, po želji dodati odmah grubo nasjeckane bademe ili pričekati da se smjesa malo ohladi te dodati komadiće čokolade. Bademe prepržiti na suho u tavi i tek tada dodati.

5. Smjesu staviti u posudu za posluživanje i posuti kandiranim voćem i/ ili šećernim mrvicama i malo cimeta u prahu.

Varijanta!

Rižu (500 g) kuhati al dente u 1,5 litre mlijeka i po potrebi dodavati vodu kako riža koja još nije skuhana ne bi postala pregusta i ljepljiva. Potom dodati 4 šalice kave, 400 grama šećera i 200 grama kakao praha. Kad je skuhano, kao i u prvom receptu, umiješati komadiće čokolade, posuti kratko preprženim oguljenim i grubo nasjeckanim bademima te kandiranim voćem.

Količina šećera se može i smanjiti, ukoliko desert radite za djecu izbacite kavu, a po želji dio mlijeka možete zamijeniti vodom.

U slast!

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju