Delikatesa je počasno ime za određenu namirnicu što simbolizira vrhunsku sirovinu kao i vrhunsku tehnologiju kojom je i nastala. Volite li potrošiti za ukusan i cijenjeni zalogaj saznajte koje su namirnice našle svoje mjesto u top deset najskupljih delikatesa koje se mogu kupiti u Hrvatskoj

10. Cantuccine
Ova slastica datira iz 1858 godine, a nastala je tako što je Antonio Mattei u tradicionalni toskanski kolač koji se reže na kant odnosno u koso dodao bademe i napravio Cantuccine odnosno štruce s bademima čija cijena jedne kutije iznosi oko 200 kuna.

9. Michel Cluizel čokolada
Iako se sve čokolade rade od biljke kakaovac o njegovoj kvaliteti, ali i cijeni ovisi gdje raste i u kakvim prirodnim uvjetima. Kilogram ove francuske delicije platit ćete oko 1300 kuna.

8. riža
Postoji puno vrsta riže i ona je rasprostranjena po cijelom svijetu. Dugog zrna, okrugla, integralna, ili čak crna riža je namirnica koju konzumira gotovo svako kućanstvo. No Riža koju mi spominjemo je ipak malo drugačija, posebno zbog toga što ćete za pola kilograma morati dati 50 kuna.

7. Tjestenina
Tjestenina je kao i riža omiljena namirnica ljudi iz cijelog svijeta, no tjestenina iz jednog od najpoznatijih svjetskih restorana. Želite li kušati ovu skupu delikatesu za 250 grama širokih rezanaca izdvojit ćete čak 90 kuna.

6. Sol
Iako se Hrvatska može pohvaliti s vrlo kvalitetnom morskom soli, najskuplja i najcjenjenija sol je ona s Himalaja. Svijetlo ružičaste je boje i vrlo blagog okusa, a cijena pola kile je 33 kune.

5. Maslac
Talijani i Francuzi na samom su vrhu najpoznatijih svjetskih maslaca koji njeguju dugogodišnju tradiciju, ali i vrhunsku kvalitetu. Cijena kilograma talijanskog maslaca iznosi 174 kune.

4. Sir Mozzarella
Ovaj ukusan sir se radi od svježeg bivoljeg mlijeka i to po posebnoj tradicionalnoj recepturi, a želite li kušati ovu delikatesu morat ćete za kilogram dati 312 kuna.

>> 9 najskupljih jela na svijetu

>> 7 namirnica koje tope kilograme

3. Pršut pata negra
Iako bi nam bilo draže da je ovu poziciju zauzeo drniški pršut, titula treće najskuplje delikatese u Hrvatskoj ipak je otišla španjolskom pršutu pata negra. Karakteristika je ta što on mora imati čak 50 posto bijelog odnosno masnog djela,a cijena po kilogramu bez kosti iznosi vrtoglavih 2100 kuna.

2. Guščja jetra
Svaka priča o delikatesama mora sadržavati guščju jetru koja je vrlo je popularna u cijelom svijetu. Kilogram polukuhane guščje jetre košta čak 4000 kuna.

1. Beluga Kavijar
Beluga je najcjenjenija vrsta kavijara na svijetu. Želite li uživati u ovoj namirnici za bogate morat ćete za malo pakiranje od svega 30 grama izdvojiti vrtoglavih 2500 kuna.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju