Kombinacija čokolade i tikvica je nešto što svakako vrijedi isprobati. Degustatori ovog kolača nisu otkrili ništa neobično, pa nećete ni vi. Ovo je najbezbolniji način da djeca počnu jesti tikvice ako ih ne vole!

Recept je osmislila Clotilde Dusoulier, mlada Parižanka, autorica bloga Chocolate and Zucchini (u prijevodu: čokolada i tikvice) koji se postupno pretvorio u istoimenu papirnatu kuharicu s otprilike 100 recepata. Njezin blog nije dobio ime po ovom kolaču već su joj čitatelji predložili da ga isproba kad joj već blog nosi imena dvaju glavnih sastojaka.

Kolač
24 dkg brašna
4 dkg kakaa u prahu
1 žličica sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
11 dkg omekšalog (ne rastopljenog!) maslaca
8 dkg šećera
8 dkg smeđeg šećera
1 šećer vanilija
3 jaja
28 dkg (otprilike 2 tikvice srednje veličine) naribanih tikvica (ne treba ih guliti)
17 dkg čokolade za kuhanje nasjeckane na sitne komadiće

Za posipati
4 dkg smeđeg šećera (ili 2 dkg običnog, 2 dkg smeđeg šećera)
7 dkg proprženih i grubo sjeckanih lješnjaka

Pripremite sastojke te zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa i namastite lim za pečenje, najbolje okrugli, promjera 24cm.

1. Pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol i ostavite sa strane.

2. Mikserom tucite maslac, obje vrste šećera i vanili šećer dok mješavina ne bude pjenasta pa dodajte jedno po jedno jaje.

3. Žlicom dodajte mješavinu s brašnom pa zatim i naribane tikvice i na kraju komadiće čokolade te miješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

4. Smjesu izlijte u pripremljeni lim za pečenje i posipajte mješavinom šećera i lješnjaka.

 

5. Pecite 50 min do 1 sat da čačkalica izađe čista kad s njom upiknete u tijesto.

6. Ostavite da se ohladi i poslužite nakon pola sata

Kolač je sočan i ukusan. Zahvaljujući tikvicama nije ni najmanje suh, a svako malo naletite na komadić čokolade koji se tako lijepo slažu s hrskavim posipom na vrhu. Jedino postoji šansa da tu i tamo proviri poneki izdajnički zeleni komadić kore od tikvice koji bi mogao odati tajnu sastojaka, ali okusu tikvica nema nigdje ni traga!

Tko piše ove slasne recepte?

Kuhanje ne mora biti muka, poručuje Ana-Marija Bujić, može biti kreativno i opuštajuće.

Upravo je tu njegovu stranu otkrila i još otkriva Ana-Marija kuhajući u slobodno vrijeme između predavanja na fakultetu i druženja s dragim ljudima.

Voli utvrditi staro gradivo naših baka, ali i ići na egzotična kulinarska putovanja na kojima uvijek otkriva nešto novo.

Glavni kriterij? Slastan rezultat!

>> Seksi desert od smokava i meda gotov za 10 minuta

>> Panna cota: bijelo-crveno zadovoljstvo koje nećete ispuštati iz ruku

>> Ekspresna i ultra-ukusna salata

>> Crvena juhu - ukusan obrok gotov u tri koraka

>> Cupcakes - kolačići kao stvoreni za tračanje uz kavu

>> Prepustite se nenadmašnoj piti od krušaka

>> Mljac, čokoladne palačinke za seksi užitak

Pišite joj na zadovoljna@novatv.hr, šaljite recepte i pohvale i možda se i vi nađete na jednom od njezinih kulinarskih putovanja!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju