Ponosne ljepotice čiji se raspon cvjetova kreće od žute, narančaste bijele, crvene, ružičaste, ljubičaste pa sve do plave ovih tjedana krase naše vrtove i tržnice te se nerijetko upravo njima tvore najšareniji ljetni buketi. Dakako, riječ je o gladiolama.

Galerija Gladiole Gladiole Gladiole +7 Gladiole

Prvi zapisi o gladiolama potječu još iz stare Grčke i Rima. Naime, grčki botaničar i filozof Theophrast zabilježio je kako je gladiola rasla kao korov između žita te se od nje koristila samo lukovica u svrhu prehrane ljudi.

Rimski književnik Plinius zabilježio je pak kako su se lukovice vadile iz zemlje, sušile i potom koristile za izradu preparata za liječenje.

Tek je u 19. stoljeću dobiven njihov današnji izgled i dekorativna svrha, i to kada je britanski vrtlar križao nekoliko vrsta gladiola. Tako je s godinama od nekadašnjih izvornih sedam vrsta gladiola nastalo njih više od dvije tisuće.

Simbol hrabrosti i ljubavi

Danas gladiole, čiji latinski naziv gladiolus inače označava 'mač', simboliziraju snagu, strast, zaljubljenost i ljepotu, a njihovi veliki, šareni cvjetovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Neki izvori navode kako su rimski gladijatori tijekom borbi nosili gladiole oko vrata kako bi im pomogle pobijediti i zaštititi ih od smrti. Upravo se zato danas uz to cvijeće vezuju snaga i integritet.

Gladiole Gladiole (Foto: Shutterstock)

No gladiole također simboliziraju i zaljubljenost. Naime, postoji legenda koja kaže da je cvijet gladiole nekoć bio zaljubljeni par koji je nakon dugogodišnje patnje konačno pronašao svoju sreću i započeo novi život.

Gladiole Gladiole (Foto: Living4media)

Viktorijanski romantičari vjerovali su da cvijet gladiole može probiti odnosno zarobiti nečije srce svojom ljepotom izazivajući zaljubljenost, pa se zato i danas vezuju za ljubav.

Kako se pravilno brinuti o gladiolama? 

Za razliku od drugih biljaka lukovica, gladiolama je potrebno mnogo vode. Zato ih je tijekom ljeta potrebno zalijevati svaki dan. Vole jako sunce pa neće cvjetati na sjevernim stranama vrtova i/ili balkona. Kako je riječ o visokim biljkama koje mogu biti i dosta teške, preporučuje se zasaditi ih uz ogradu ili im napraviti neku vrstu potpore.

Gladiole Gladiole (Foto: Shutterstock)

Jednom kada odlučite narezati ih za vazu, napravite to rano ujutro dok vanjska temperatura još nije na svome vrhuncu ili pak kasno navečer.

Naime, tada su njihovi cvjetovi djelomično zatvoreni, odnosno biljka je u djelomičnom stanju mirovanja, dovoljno hidratizirana te im prijelaz iz vrta u unutrašnje prostore, gdje je temperatura ljeti znatno niža, neće predstavljati velik šok.

10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Ljetno cvijeće

Tako će duže pokazivati svoju ljepotu u buketima i činiti ljeto još šarenijim.

Gladiole Gladiole (Foto: Living4media)

Sedam dokaza da je poljsko cvijeće jednako posebno kao i ono iz cvjećarnice Livadno cvijeće Livadno cvijeće Livadno cvijeće +11 Livadno cvijeće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju