Recept za savršeno hrskavu i sočnu pečenu puricu otkrio je slavni britanski chef Gordon Ramsay. Bez prevelikog filozofiranja i mitova koji se obično vežu za recepte velikih kuhara, Gordon je pripremu svoje purice sveo na najjednostavniji način.
Njegov glavni savjet jest kvalitetno odraditi pripremu, odnosno unijeti dodatne okuse u meso te je marinirati u hladnjaku večer prije Božića.
Da biste spriječili njezino isušivanje, bogato je namažite smjesom na bazi maslaca i začina.
Sastojci:
- 1 purica težine od 4 do 5 kg
- morska sol i svježe mljeveni crni papar po želji
- 2 crvena luka, neoguljena, samo prepolovljena
- 3 limuna
- 3 češnja češnjaka
- 6 listova lovora
- maslinovo ulje
- 8 kriški slanine
- 375 g omekšanog maslaca sa sobne temperature
- 1 mali svežanj listova peršina
Tajna Gordona Ramseya za savršeno pečenu puricu je njezina priprema 12 sati prije pečenja
Priprema:
- Napravite biljni maslac za mariniranje purice: stavite omekšani maslac u veliku zdjelu i začinite solju i paprom. Dodajte malo maslinova ulja i dobro promiješajte. Dodajte koricu i sok dva limuna, tri češnja zgnječenog češnjaka i nasjeckani peršin. Pomiješajte dok se sastojci ne prožmu.
- Iz purice izvadite iznutrice i unutrašnjost dobro posolite i poparite. Dodajte polovice dva crvena luka, cijeli limun i listove lovora.
- Puricu okrenite prsima prema gore i pažljivo dlanovima odvojite kožicu od mesa duž cijele gornje površine. Budite pažljivi, koža se ne smije raspuknuti.
- Kada ste odvojili kožicu, ispod nje nagurajte smjesu pripremljenog maslaca pazeći da ga raspodijelite jednako na svim dijelovima. Ostavite jednu veliku žlicu smjese, kojom ćete premazati puricu i s vanjske strane. Zamotajte puricu u plastičnu foliju i stavite je u hladnjak večer prije termičke obrade.
- Zagrijte pećnicu na 220° C. Prebacite puricu u lim za pečenje i zalijte je maslinovim uljem. Posolite i popaprite je izvana. Stavite puricu u prethodno zagrijanu pećnicu na 15-ak minuta da se zapeče korica.
- Puricu izvadite iz pećnice, zalijte je masnoćom u kojoj se peče, pa preko cijele površine posložite kriške slanine te ponovno zalijte masnoćom.
- Puricu vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180° C i pecite oko dva do dva i pol sata, ovisno o težini ptice. Imajte na umu da će vam biti potrebno pola sata termičke obrade za svaki kilogram purice.
- Podlijevajte puricu tijekom pečenja.
- Kada je purica ispečena, izvadite je iz pećnice. Pustite da se odmori dva sata prije nego što je narežete.
Dobar tek!
Cijeli postupak pripreme savršene božićne purice Gordona Ramsayja pogledajte u videu na njegovom YouTube kanalu.