Savršeno hrskava, a sočna pečena purica cilj je koji mnogi žele ostvariti za blagdane. Da je to moguće napraviti, dokazao je legendarni Gordon Ramsay, čiji vam recept za savršeno pečenu puricu donosimo u nastavku teksta.

Recept za savršeno hrskavu i sočnu pečenu puricu otkrio je slavni britanski chef Gordon Ramsay. Bez prevelikog filozofiranja i mitova koji se obično vežu za recepte velikih kuhara, Gordon je pripremu svoje purice sveo na najjednostavniji način.

Njegov glavni savjet jest kvalitetno odraditi pripremu, odnosno unijeti dodatne okuse u meso te je marinirati u hladnjaku večer prije Božića.

Da biste spriječili njezino isušivanje, bogato je namažite smjesom na bazi maslaca i začina.

Sastojci:

  • 1 purica težine od 4 do 5 kg
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar po želji
  • 2 crvena luka, neoguljena, samo prepolovljena
  • 3 limuna
  • 3 češnja češnjaka
  • 6 listova lovora
  • maslinovo ulje
  • 8 kriški slanine
  • 375 g omekšanog maslaca sa sobne temperature
  • 1 mali svežanj listova peršina

Tajna Gordona Ramseya za savršeno pečenu puricu je njezina priprema 12 sati prije pečenja

Priprema:

  1. Napravite biljni maslac za mariniranje purice: stavite omekšani maslac u veliku zdjelu i začinite solju i paprom. Dodajte malo maslinova ulja i dobro promiješajte. Dodajte koricu i sok dva limuna, tri češnja zgnječenog češnjaka i nasjeckani peršin. Pomiješajte dok se sastojci ne prožmu.
  2. Iz purice izvadite iznutrice i unutrašnjost dobro posolite i poparite. Dodajte polovice dva crvena luka, cijeli limun i listove lovora.
  3. Puricu okrenite prsima prema gore i pažljivo dlanovima odvojite kožicu od mesa duž cijele gornje površine. Budite pažljivi, koža se ne smije raspuknuti.
  4. Kada ste odvojili kožicu, ispod nje nagurajte smjesu pripremljenog maslaca pazeći da ga raspodijelite jednako na svim dijelovima. Ostavite jednu veliku žlicu smjese, kojom ćete premazati puricu i s vanjske strane. Zamotajte puricu u plastičnu foliju i stavite je u hladnjak večer prije termičke obrade.
  5. Zagrijte pećnicu na 220° C. Prebacite puricu u lim za pečenje i zalijte je maslinovim uljem. Posolite i popaprite je izvana. Stavite puricu u prethodno zagrijanu pećnicu na 15-ak minuta da se zapeče korica.
  6. Puricu izvadite iz pećnice, zalijte je masnoćom u kojoj se peče, pa preko cijele površine posložite kriške slanine te ponovno zalijte masnoćom.
  7. Puricu vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180° C i pecite oko dva do dva i pol sata, ovisno o težini ptice. Imajte na umu da će vam biti potrebno pola sata termičke obrade za svaki kilogram purice.
  8. Podlijevajte puricu tijekom pečenja.
  9. Kada je purica ispečena, izvadite je iz pećnice. Pustite da se odmori dva sata prije nego što je narežete.

Dobar tek!

Francuska salata Francuska salata: Dva recepta za klasik blagdanskog stola Savijača sa šunkom i sirom Gotova za tren! Recept za slasnu lisnatu savijaču sa sirom i šunkom Hrskavi prutići od tikvica Recept za hrskave prutiće od tikvica koji mogu biti i prilog i glavno jelo

Cijeli postupak pripreme savršene božićne purice Gordona Ramsayja pogledajte u videu na njegovom YouTube kanalu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju