Pečena patka u mnogim se hrvatskim mjestima tradicionalno priprema za ručak za prvi dan mjeseca studenog odnosno za blagdan Svih svetih.

Patka je masnija od purice ili piletine, ima vrlo karakterističnu aromu, a sjajno se sljubljuje s citrusnim voćem poput naranči. Prepolovljenu organsku naranču možete staviti u pticu tijekom pečenja kako biste mesu podarili dodatnu aromu i sočnost.

Narančin sok možete iscijediti i za premazivanje mesa, pomiješati ga s medom i/ili melasom te začinima po želji te ovom smjesom premazati pticu prije i tijekom pečenja.

Mi vam donosimo najjednostavniji recept za pečenu patku iz pećnice. Za patku od 2 kilograma bit će vam potrebno dva sata termičke obrade na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Imate li veću ili manju pticu, prilagodite vrijeme pečenja mesa.

Sastojci za pečenu patku:

  • 1 patka od 2 kg
  • biljno ulje
  • sol
  • organska naranča
  • povrće po želji

Priprema pečene patke:

  1. Patku izvadite ih hladnjaka prije pečenja da dostigne sobnu temperaturu. Očistite je od iznutrica, a papirnatim ručnicima uklonite višak vode s površine patke.
  2. Patku lagano premažite biljnim uljem i dobro nasolite izvana i iznutra. U unutrašnjost patke stavite po želji i polovicu organske naranče.
  3. Pticu položite direktno na rešetku pećnice koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva.
  4. Ispod patke stavite veliki lim za pečenje koji će skupljati masnoću koja će kapati iz patke tijekom termičke obrade, a koju poslije možete iskoristiti za začinjavanje mlinaca.
  5. U lim za pečenje možete staviti komade očišćenog luka, mrkve i drugog korijenastog povrće koje kasnije možete poslužiti kao prilog mesu.
  6. Pecite patku dva sata odnosno dok patka nije ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, kožica ne postane hrskava, a meso nije termički obrađeno do kraja.
  7. Ako niste sigurni je li ptica pečena, provjerite kuhinjskim termometrom. Patka je gotova kad meso dosegne temperaturu od oko 80 Celzijevih stupnjeva na najdebljem dijelu ptice.
  8. Poslužite patku s mlincima i salatom po želji.


Ako niste ljubitelji patke, na dan Svih svetih možete isprobati i ove recepte:

Pečene purica Najbolji recept za savršeno pečenu puricu bez greške

Piletina u umaku od senfa Jednostavno i aromatično: Recept koji otkriva još jedno ukusno lice piletine

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju