Psi osjećaju strah, nervozu, nelagodu, baš kao i ljudi. Svojim govorom tijela vaš će vam ljubimac reći kad ima takve osjećaje, a strah kod psa prepoznat ćete prema idućih 5 znakova

1. Pas je privukao rep uz tijelo ili ga je uvukao između nogu
Ovo je je znak da je pas uplašen, da se boji boli ili da se ne osjeća ugodno. Ako ne vidite nikakve očite znakove za zabrinutost, a vaš pas često stavlja rep između nogu, trebali biste ga odvesti veterinaru.

2. Uši psa su spuštene uz glavu
Ako je pas spustio uši i priljubio ih uz glavu, to može značiti da se boji ljudi koji su mu u blizini, ali ovakvim govorom tijela psi mogu reagirati i na ljude koje ne poznaju. Ponekad će pas spustiti samo jedno uho, i to obično lijevo.

Svojim govorom tijela pas će vam reći kad osjeća strah, nervozu i nelagodu

3. Pas uzastopno zijeva
Zijevanje često znači da je pas razdražljiv i nervozan. Mali psi često zijevaju kada su okruženi velikim, nepoznatim psima. No ako pas zijevne nakon što ste vi zijevnuli, to znači da je jako vezan uz vas.

4. Pas si liže lice i dahće kada nije vruće
Lizanjem usnica i nosa pas također daje do znanja da je napet ili da osjeća opasnost. Također, pas bi trebao dahtati samo kada mu je vruće, stoga primijetite li da pas dahće kada temperatura nije visoka, vjerojatno se boji nečega.

Primjerice, ako pas voli svog veterinara, ali ne i preglede, te istovremeno maše repom i pretjerano dahće dok ga vodite veterinaru, to vam može otkrivati da je pas i uzbuđen i nervozan, ili da se boji. Umirite svog ljubimca smirenim glasom i toplim fizičkim kontaktom. Doznajte i koje su najpametnije pasmine pasa na svijetu.

5. Pas nervozno hoda ili trči
Kao i ljudi, i psi se koriste uzastopnim hodanjem od jedne do druge točke kako bi se riješili napetosti koju osjećaju zbog određenog straha. Obratite pažnju ako pas ne želi mirno sjesti ili ako nervozno hoda jer vam time možda želi reći da se boji nečega.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju