Puno prije nego su princeza Diana ili vojvotkinja od Cambridgea zadivile svijet raskošnim vjenčanicama, jedna je holivudska zvijezda postavila standarde budućih kraljevskih vjenčanja. Međutim, raskošna kreacija u kojoj se 1956. udala za princa Rainiera III. od Monaka skriva detalje koje možda niste znali

 

1. IZ RADIONICE OSKAROVSKE KOSTIMOGRAFKINJE
Raskošna kreacija bila je dar glumici od njezina studija Metro-Goldwyn-Mayer. Izradila ju je Oskarom nagrađena kostimografkinja Helen Rose.

Nekoliko krojačica dodatno je rukom ukrašavalo gornji dio haljine koji je bio izrađen od antičke briselske čipke

2. HALJINA JE NASTALA OD 10 RAZLIČITIH DIJELOVA
Izgled dostojan princeze kreiran je u radionici MGM-a, dio po dio. Gornji dio imao je podstavljeni steznik koji je imao i svoj "podsteznik". On je prelazio u donji dio kao dodatna podrška podsuknjama.

Podsuknje su se nizale u glatkim i nabranim slojevima. Na njih je dolazila plisirana suknja krojena iz jednog dijela. Čipkasti šlep i svileni pojas upotpunili su zahtjevan dizajn.

3. ZA VJENČANICU JE POTROŠENO 366 METARA TKANINE
Za sve prije navedene komponente trebalo je jako puno materijala. Kako je suknja izrađena od tafta u boji bjelokosti, haljini je dodano oko 90 metara čipkaste mreže.

4. VEO JE BIO PRIČVRŠĆEN CVJETNOM KRUNOM
Iako je do tada tijara bio uobičajen izbor kraljevskih mladenki, Grace Kelly odlučila se za malo drugačiji ukras koji će joj pridržavati veo. Izrađen je od još čipke i bisera i papirnatih cvjetova naranče.

5. ČIPKA NIJE BILA DOVOLJAN UKRAS
Nekoliko krojačica dodatno je rukom ukrašavalo gornji dio haljine koji je bio izrađen od antičke briselske čipke. Tako su prekrile i najmanje pukotine i haljini su dodale na stotine bisera.

Grace Kelly i princ Rainier III od Monaka - 1
Vjenčanje Grace Kelly i princa Rainiera III od Monaka održalo se 18. travnja 1956. u Monaku (Foto: AFP)

6. KRUŽNI VEO IMAO JE VAŽNU ULOGU
Kako je Grace Kelly u to vrijeme bila jedna od najpopularnijih žena svijeta, njezin je veo bio toliko fino izrađen kako bi njezino lice bilo što vidljivije za 600 gostiju i oko 30 milijuna ljudi koji su vjenčanje pratili diljem svijeta. Sićušni motivi na rubovima predstavljali su papige. Pogledajte i unuku Grace Kelly koja jednako voli i Zaru i Gucci.

7. BIBLIJA UMJESTO BUKETA
Sredinom 20. st. pobožne su mladenke umjesto velikog buketa nosile male molitvenike. Primjerak koji je Grace Kelly dobila na poklon u radionicama MGM-a presvukli su svilom, čipkom i biserima. Buduća princeza nosila ga je zajedno s malim buketom đurđica.

8. BAKRENI NOVČIĆ SKRIVEN U CIPELI
Kako su Grace Kelly i princ Rainier bili skoro jednake visine, princezi je nosila ne previsoke potpetice, bile su oko 6 centimetara. Cipele ukrašene čipkom i biserima dizajnirao je David Evins. Njezino ime "ugravirao" je u lijevu cipelu, a svoje u desnu, zajedno s bakrenim novčićem za sreću.

9. BILA JE I HALJINA BR. 2
Iako je najviše pozornosti privukla haljina koju je Grace Kelly nosila 19. travnja 1956. na crkvenom obredu, par je civilno vjenčanje "obavio" dan prije. Ružičastu cvjetnu haljinu također je dizajnirala Helen Rose.

10. TE HALJINA 3 I 4
Na kratkoj konferenciji za novinare povodom vjenčanja, Grace je nosila romantičnu koktel haljinu, a za večernji bal tog istog dana (18. 4.) uskočila je u bijelu svilenu toaletu pariškog Lanvina. Razgledajte i 10 najpoznatijih vjenčanica svih vremena.