Na 27. svečanoj dodjeli održanoj 30. ožujka 1955. godine, Grace Kelly osvojila svoj prvi (i jedini) Oscar. Godinu prije bila je nominirana u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu "Mogambo", ali izvedba u filmu "Country Girl" naposljetku joj je osigurala najprestižniju filmsku nagradu i to u kategoriji najbolje glavne glumice.

Galerija Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima +3 Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput

Vodila se tijesna borba između nje i Judy Garland koja je oduševila ulogom u filmu "Zvijezda je rođena", ali Akademija filmskih umjetnosti i znanosti te je godina bila naklonjenija Grace Kelly.

Glumica je na dodjeli naprosto blistala, ali za razliku od današnjih zvijezda koje na Oscare dolaze u haljinama u kojima ih nikad prije nismo vidjeli, Grace je za tu dodjelu bez problema odabrala haljinu koju je već nosila.

Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. (Foto: Profimedia)

Naime, za njujoršku premijeru filma "Country Girl" 1954. Grace je naručila haljinu od slavne kostimografkinje Edith Head s kojom je dotad već surađivala na mnogim filmovima.

Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića (Foto: Guliver Images)

Edith je 1953. godine postala prva modna konzultantica za Oscare i imala je samo jedan zadatak – pobrinuti se da sve zvijezde budu odjevene dovoljno čedno za televizijske cenzore. Imenovana sam čuvaricom poruba i steznika, našalila se kostimografkinja koja nosi titulu najnagrađivanije žene u povijesti Oscara - osvojila ih je osam, a ukupno je imala 35 nominacija.

Za Grace je osmislila elegantnu dugačku toaletu na bretele s naglašenim strukom i naborima u donjem dijelu. Edith je boju haljine opisala kao boju plavog šampanjca, ali nijansa se naoko mijenjala ovisno o osvjetljenju pa na nekim fotografijama djeluje i zeleno.

Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima (Foto: Profimedia)

Poslije premijere nije se previše pričalo o njoj, ali nakon drugog javnog nošenja na Oscarima haljina izazvala puno pažnje. Ne samo zbog dizajna i činjenice da je Grace u njoj izgledala sjajno nego i zbog cijene.

Bila je to tada najskuplja haljina ikad viđena na dodjeli. Samo je svileni saten potreban za izradu kreacije koštao 4000 dolara što u usporedbi s cijenama današnjih oskarovskih haljina djeluje kao sitnica.

Marlon Brando i Grace Kelly na Oscarima 1955. Marlon Brando i Grace Kelly na Oscarima 1955. (Foto: Profimedia)

Uz haljinu je napravljen i pripadajući kaput od istog materijala kojim se Grace ogrnula prilikom dolaska na dodjelu.

Upravo je ova kreacija Edith Head postala jedan od simbola oskarovske elegancije i upisala se u povijest kao jedna od najboljih haljina koje smo ikad vidjeli na najvažnijem svjetskom crvenom tepihu.

Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput (Foto: Guliver Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju