Na 27. svečanoj dodjeli održanoj 30. ožujka 1955. godine, Grace Kelly osvojila svoj prvi (i jedini) Oscar. Godinu prije bila je nominirana u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu "Mogambo", ali izvedba u filmu "Country Girl" naposljetku joj je osigurala najprestižniju filmsku nagradu i to u kategoriji najbolje glavne glumice.

Galerija Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima +3 Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput

Vodila se tijesna borba između nje i Judy Garland koja je oduševila ulogom u filmu "Zvijezda je rođena", ali Akademija filmskih umjetnosti i znanosti te je godina bila naklonjenija Grace Kelly.

Glumica je na dodjeli naprosto blistala, ali za razliku od današnjih zvijezda koje na Oscare dolaze u haljinama u kojima ih nikad prije nismo vidjeli, Grace je za tu dodjelu bez problema odabrala haljinu koju je već nosila.

Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. (Foto: Profimedia)

Naime, za njujoršku premijeru filma "Country Girl" 1954. Grace je naručila haljinu od slavne kostimografkinje Edith Head s kojom je dotad već surađivala na mnogim filmovima.

Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića (Foto: Guliver Images)

Edith je 1953. godine postala prva modna konzultantica za Oscare i imala je samo jedan zadatak – pobrinuti se da sve zvijezde budu odjevene dovoljno čedno za televizijske cenzore. Imenovana sam čuvaricom poruba i steznika, našalila se kostimografkinja koja nosi titulu najnagrađivanije žene u povijesti Oscara - osvojila ih je osam, a ukupno je imala 35 nominacija.

Najskuplja haljina na Oscarima zbog koje je Jennifer Lawrence postala još veća zvijezda Jennifer Lawrence na dodjeli Oscara 2013. godine Jennifer Lawrence na dodjeli Oscara 2013. godine Jennifer Lawrence na dodjeli Oscara u haljini s potpisom modne kuće Dior +4 Jennifer Lawrence na dodjeli Oscara 2013. godine

Za Grace je osmislila elegantnu dugačku toaletu na bretele s naglašenim strukom i naborima u donjem dijelu. Edith je boju haljine opisala kao boju plavog šampanjca, ali nijansa se naoko mijenjala ovisno o osvjetljenju pa na nekim fotografijama djeluje i zeleno.

Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima (Foto: Profimedia)

Poslije premijere nije se previše pričalo o njoj, ali nakon drugog javnog nošenja na Oscarima haljina izazvala puno pažnje. Ne samo zbog dizajna i činjenice da je Grace u njoj izgledala sjajno nego i zbog cijene.

Bila je to tada najskuplja haljina ikad viđena na dodjeli. Samo je svileni saten potreban za izradu kreacije koštao 4000 dolara što u usporedbi s cijenama današnjih oskarovskih haljina djeluje kao sitnica.

Marlon Brando i Grace Kelly na Oscarima 1955. Marlon Brando i Grace Kelly na Oscarima 1955. (Foto: Profimedia)

Uz haljinu je napravljen i pripadajući kaput od istog materijala kojim se Grace ogrnula prilikom dolaska na dodjelu.

Upravo je ova kreacija Edith Head postala jedan od simbola oskarovske elegancije i upisala se u povijest kao jedna od najboljih haljina koje smo ikad vidjeli na najvažnijem svjetskom crvenom tepihu.

Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput (Foto: Guliver Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju