Hodanje je s razlogom jedna od najpopularnijih tjelesnih aktivnosti. Hodanje je jednostavno, učinkovito i dostupno svima.

Možemo hodati bilo gdje, ne trebamo nikakvu specijaliziranu opremu ili odjeću i možemo hodati od nekoliko minuta do nekoliko sati, ovisno o našem slobodnom vremenu.

Međutim, koliko god jednostavno bilo hodanje, uvijek postoje greške koje je dobro izbjeći kako bi rezultati bili što bolji.

Česte greške prilikom hodanja koje čak mogu dovesti i do toga da rezultati hodanja nisu onakvi kakvi biste bi htjeli da budu izdvojili smo u nastavku:

1. Loša obuća

Kako smo već spomenuli, hodanje ne zahtijeva nikakvu specijaliziranu opremu ili odjeću, ali poželjno je imati dobro obuću. Birajte tenisice s dobro podstavljenom petom koje su lagane, prozračne i vodootporne. Tenisice za trčanje mogu poslužiti i kao model za hodanje.

Pripazite i da vam tenisice nisu preširoke jer neće pružiti potporu koja vam je potrebna. S druge strane, preuske tenisice mogu vas nažuljati.

2. Kolotečina

Ako svaki dan šetate istom rutom, hodanje bi vam moglo brzo dosaditi. Zato redovito mijenjajte rutu kako ne biste odustali od šetnji. Promjena rute imat će utjecaj i na vaše mišiće i zglobove ako dio šetnji odradite po brdovitom terenu. Možete se nadati boljim rezultatima.

3. Preveliki koraci

Dok hodate, pokušajte paziti na to da vam koraci budu relativno blizu trupa. Nemojte pretjerivati s duljinom koraka. Na taj način bit ćete manje stabilni i narušit će vam se ravnoteža. Također, s vremenom dodatna sila na stopalima i nogama može doprinijeti boli i ozljedama, a onda i prestanku hodanja. 

Zato nemojte previše razmišljati o svakom koraku koji napravite. Neka vaši koraci budu kraći i brži ako želite ubrzati tempi, umjesto da pružate noge daleko ispred tijela.

4. Hodanje prelaganim intenzitetom

Hodanje ne mora uvijek značiti i intenzivno vježbanje. Ponekad jednostavno želimo izaći u laganu šetnju. Međutim, ako vam je cilj ubrzati otkucaje srca i povećati zdravstvene dobrobiti hodanja, dobro je pojačati intenzitet. Vježbanje umjerenim intenzitetom prikladno je za većinu ljudi, a pruža učinkovit poticaj za postizanje zdravstvenih dobrobiti.

Intenzitet hodanja možete izmjeriti na nekoliko načina, a najlakše je promatranjem disanja. Ako tijekom hodanja možete govoriti, ali ne i pjevati, krećete se umjerenim intenzitetom.

Korake možete dodati tako što ćete kad god to možete birati dužu rutu Najlakši način(i): Kako najbrže doći do 10.000 koraka dnevno?

Slika nije dostupna Hodanje zimi: Sedam razloga zbog kojih se itekako isplati krenuti u šetnju

5. Hidratacija

Tijekom hodanja, kao i tijekom bilo koje druge tjelesne aktivnosti važna je hiratacija. Ako hodate po toplom vremenu, ponesite sa sobom tekućinu u šetnju koja će trajati duže od pola sata. U hladnijem okruženju prag je sat vremena.

Ne postoji čarobna količina vode koju trebate popiti da biste bili hidrirani, ali nošenje vode sa sobom i pijenje male količine u redovitim razmacima dobar je način da ostanete hidrirani.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju