Kako bi vam maksimalno služio i optimalno hladio, klimatizacijski uređaj potrebno je održavati i paziti na određena pravila u njegovu radu. Izbjegavajte idućih 7 grešaka koje svi radimo i klima-uređaj dugo će vas služiti i ugodno hladiti.

1. Ne mijenjate ili ne čistite filtre na klima-uređaju
Filtre na klima-uređaju trebali biste mijenjati ili čistiti jednom godišnje. Zbog onečišćenih filtara zrak će slabije cirkulirati, a klima-uređaj može se i pokvariti. Osim toga, zbog prljavih filtara možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratit će i vijek trajanja uređaja.

Kada je vani iznad 30 stupnjeva Celzijevih, optimalno je da klima uređaj radi na 26 ili više stupnjeva

2. Ne radite godišnji servis klima-uređaja
Jednom godišnje očistite klima-uređaj, a taj posao možete obaviti sami pomoću videouputa koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima-uređaja potrebno je kako bi sustav za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

3. Nemate podesivi termostat
Imate li klimu s podesivim termostatom, ona će se automatski regulirati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stupnjeva niža od one vanjske. Na taj način računi za struju bit će vam manji jer će se trošiti manje električne energije. Također, ostavite li klima-uređaj upaljen i kada niste kod kuće, uvijek ostavite da klima radi na kojem stupnju više nego kada ste kod kuće.

4. Postavljajte termostat na prenisku temperaturu
Istraživanja su pokazala da je ljudsko tijelo sposobno prilagoditi se visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, unutar jednog ili dva tjedna. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima-uređaj držite na višoj temperaturi te da ćete rjeđim korištenjem klime pridonijeti i očuvanju okoliša, period prilagodbe itekako se isplati.

Zato će biti optimalno ako klima-uređaj, kada je vani više od 30 Celziejvih stupnjeva, radi na 26 ili više stupnjeva. Pročitajte i 5 zakona za korištenje klima-uređaja koje nikada ne smijemo prekršiti.

5. Ne koristite ventilator

Bilo kakav ventilator, a naročito stropni, pomoći će da zrak koji cirkulira kroz vaš dom bude ugodniji. Imate li ventilator, klima-uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na stropnom ventilatoru tijekom ljeta okreću suprotno od smjera kazaljke na satu jer će na taj način zrak bolje cirkulirati.

6. Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni

Ako svjetlost s lampe većinu dana ''udara'' u termostat, to može poremetiti očitanje termostata i uzrokovati da klima-uređaj ne radi maksimalno dobro čak i ako vam je u prostoriji ugodno. Naročito ako vas nema tijekom dana, možda nećete primijetiti da se klima previše ''napreže'' kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca namještajem ili zavjesama također ograničava cirkulaciju zraka. Zato pazite da ventilacijska krilca ničime nisu blokirana.

7. Ne spuštate rolete i ne navlačite zavjese

Sunčeva svjetlost neprijatelj je vašeg klima-uređaja. Spustite li rolete i(li) navučete zavjese kako biste spriječili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, također ćete zaštiti sobu od sunčeve topline.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju