Mlada aktivistkinja Greta Thunberg iz Švedske nominirana je za Nobelovu nagradu za mir.

Ova nominacija priznanje je za sve što ova 16-godišnjakinja radi u sklopu svoje kampanje kojom upozorava na klimatske promjene.

Gretu, koja je postala istaknuto lice u kampanjama protiv klimatskih promjena, za nagradu su nominirala tri norveška zakonodavca, a jedan od njih, Freddy Andre Oevstegaard, rekao je kako je masovni pokret koji je pokrenula ova tinejdžerica vrlo važan doprinos miru.

Ovu mladu aktivistkinju Time je 2018. godine svrstao među najutjecajnije tinejdžere, a ona je inspirirala stotine tisuća učenika u školama diljem svijeta na štrajk kako bi potaknuli svoje vođe na djelovanje.

Greta Thunberg Greta Thunberg: Tinejdžerka koja je očitala lekciju svjetskim vođama jer "kradu našu budućnost"

Planet Zemlja I hrvatski učenici bore se za Zemlju: Što djeca i mladi mogu napraviti za zaštitu okoliša?

Gretina priča počela je kada su proteklog ljeta u Švedskoj zabilježene najveće temperature u povijesti te zemlje. Odlučila je da mora nešto poduzeti i vrlo brzo se smjestila ispred zgrade švedskog parlamenta i odbijala ići u školu sve do 9. rujna, dana kada su se u Švedskoj održavali izbori.

Iako je na početku izazivala podijeljenja mišljenja, s vremenom su ljudi, među kojima i njezini roditelji, postali svjesni što se događa u svijetu uslijed globalnog zatopljenja.

Greta je bila nominirana i za švedsku Dječju klimatsku nagradu koja se dodjeljuje pojedincima koji su se istaknuli u borbi za ekološka pitanja, međutim na ceremoniju se putovalo avionom što u njezinom slučaju nije bila opcija jer su od 1990. godine do danas avioni su postali najveći zagađivači zraka.

U prosincu 2018. godine posramila je svjetske vođe govorom koji je održala u UN-u.

Godine 2079. slavit ću svoj 76. rođendan. Budem li imala djecu, možda će taj dan provesti sa mnom. Možda će me pitati o vama i o tome zašto niste baš ništa poduzeli dok je još bilo vremena. Govorite kako svoju djecu volite više od svega, a istodobno im kradete budućnost.

Sve dok se ne usredotočite na ono što se može napraviti, umjesto na ono što je politički moguće, nema nade. Ne možemo rješavati krizu ako je ne tretiramo kao krizu, poručila je, između ostalog.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju