Kada je Marilyn Monroe stala na rešetku podzemne željeznice na jugozapadnom križanju avenije Lexington i 52. ulice u New Yorku 15. rujna 1954. godine nije ni znala da će joj je život dramatično promijeniti.

Galerija Marilyn Monroe Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville +2 Koktel haljina iz filma Sedam godina vjernosti prodana je na aukciji 2011. godine

Iako je za snimanje scene u filmu „Sedam godina vjernosti“ redatelja Billyja Wildera nosila koktel haljinu kostimografa Williama Traville s porubom koji joj je dopirao sve do pola lista, nije se mogla boriti protiv jakog naleta zraka.

On joj je podigao haljinu boje slonovače i razotkrio noge pred više stotina slučajnih prolaznika. Scena je ušla u filmsku povijest kao jedan od najpoznatijih celuloidnih trenutaka 20. stoljeća, a Marilyn Monroe je zahvaljujući njoj postala neprikosnoveni seks-simbol.

Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville (Foto: Guliver)

Reakcije prolaznika – neki tvrde da je među njima bilo i dosta novinara kojima je prethodno najavljeno da se pojave na određenom mjestu u određeno vrijeme – bile su tako gromke da redatelj nije mogao iskoristiti snimljeni materijal, pa je cijelu scenu morao ponoviti u studijskom okruženju.

No „šteta“ je već bila napravljena.

Svi su brujali o ljepoti Marilyn Monroe i njezinoj senzualnoj haljini dubokog dekoltea koja je razotkrila i glumičine ženstvene ruke te leđa. Prizor iste iskorišten i za promociju i plakat filma koji je postao veliki kino hit s velikim brojem obožavatelja diljem svijeta.

Plakat filma Sedam godina vjernosti Plakat filma Sedam godina vjernosti (Foto: Guliver)

Scena se nije svidjela samo Marilynom tadašnjem suprugu Joeu DiMaggiu koji je vjerovao da otkriva previše kože u javnosti. Par se navodno posvađao zbog scene još iste večeri kada je prvi put snimljena, a nekoliko tjedana kasnije Marilyn je zatražila razvod od legende američkog bejzbola.

Holivudski kostimograf William Travilla, koji je s Marilyn Monroe surađivao na osam filmova pohranio je haljinu u arhivi studija. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća holivudska glumica Debbie Reynolds prepoznala je njezinu važnost te je kupila zajedno s brojim drugim kostimima Twentieth Century Foxa.

Slika nije dostupna Koja joj je najsličnija? 10 slavnih dama koje su pokušale iskopirati legendarnu Merlinku

Glumica koja se proslavila nastupom u filmu „Pjevajmo na kiši“ godinama je skupljala važne komade iz perioda zlatnog Hollywooda te stvarala svojevrsni muzej legendarne filmske memorabilije. Kada je uvidjela da joj nitko ne želi pomoći očuvati tu kolekcija, odlučila ju je prodati.

Marilynina haljina iz „Sedam godina vjernosti“ je prodana na aukciji 2011. godine anonimnom kupcu za nevjerojatnih 5.6 milijuna dolara, odnosno nešto manje od 40 milijuna kuna čime je postala najskupljom filmskom haljinom u povijesti Hollywooda.

Koktel haljina iz filma Sedam godina vjernosti prodana je na aukciji 2011. godine Koktel haljina iz filma Sedam godina vjernosti prodana je na aukciji 2011. godine (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju