Jeste li jedna od onih koja je započela realizaciju nekog projekta i odustala? Mnoge se osobe bore ostati ustrajne, međutim to im predstavlja veliki izazov. Možda samo plan za ostvarivanje nije bio dovoljno dobar. Mi znamo korake uz koje bi put do uspjeha mogao biti lakši.

Galerija Izrada poslovnog plana Kreatorice svoje sreće! Izrada poslovnog plana +1 Izrada poslovnog plana  

Svako je iskustvo na poduzetničkom putu vrijedno, no morate imati na umu da se okolnosti mijenjaju brzinom munje i biti svjesni da ono što je bilo pravilo u prošlom ili pretprošlom desetljeću danas više ne vrijedi. Tako će vam svaki savjet već godinama uspješne poduzetnice biti vrijedno znanje, ali budite oprezni, novo doba otvara širu paletu mogućnosti, alata i dostupnog znanja. Iskoristite to!

Ako imate ideju, prvi korak već je odrađen. O ključnim stvarima koje žene moraju znati ako žele uspjeti kao poduzetnice već smo pisali, a uključivale su poznavanje realnog stanja na tržištu, postavljanje realnih ciljeva, održavanje mreže poznanika, kvalitetnu suradnju s klijentima i svjesnost rizika na poduzetničkom putu.

Sljedeći je važan korak pisanje poslovnog plana. Nećete morati ispisivati desetke stranica, ispunjavati gomilu birokratskih obrazaca i zaplesti se u moru pravnih nejasnoća. Pisanje poslovnih planova od pedeset stranica stvar je prošlosti. Danas postoje suvremeni poslovni planovi na koje ćete utrošiti mnogo manje vremena, a dobiti jednako dobar rezultat. Poduzetnice u usponu posebno bi se mogle oduševiti jednim od najmodernijih alata za pisanje poslovnog plana - The Business Model Canvas.

Shvatite li već na početku da morate tražiti financijsku pomoć, uštedjet ćete vrijeme – jer se onda već u startu možete ozbiljno informirati o dostupnim izvorima financiranja.

Riječ je o poslovnom modelu koji će poslužiti kao početni predložak za razvoj novih poslovanja. Točnije, to je vizualni grafikon s elementima koje mora sačinjavati svaki poslovni plan. Vizualni grafikon pruža mogućnost da na papir ispišete svoje ključne partnere, aktivnosti, resurse, procjene o svojim kupcima, kanale kojima želite dolaziti do novih klijenata, troškovnik te procjenu prihoda i rashoda.

Iako će vam možda u početku trebati pomoć, bitno je znati da pisanje poslovnog plana nije samo nužnost koju je potrebno odraditi zbog banaka i potencijalnog odobravanja kredita. Poslovni plan bit će važan i vama jer će iz njega biti vidljivo koliko je vaša poslovna ideja održiva. Baš kao što smo spomenuli na početku teksta, jasno je da su brojne poslovne ideje propale upravo zbog nekvalitetno razrađenog poslovnog plana.

Kako će vam poslovni plan pomoći?

Budući da u poslovnom planu ispisujete niz segmenata ključnih za vaše poslovanje, vrlo brzo postat će jasno treba li vam financijska potpora za realizaciju vaših ideja. Tako ćete, prije negoli krenete koracima poduzetnika, biti usmjereni prema traženju izvora kapitala. Ako u startu svog poslovanja niste u mogućnosti sami uložiti novac morate znati da u Hrvatskoj postoje razni modeli financijske potpore poduzetnicima početnicima, kao i programi usmjereni na žensko poduzetništvo. Putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) moguće je prijaviti se za program kreiran za poduzetnice kojim se kreditira 100 posto investicije u iznosu do 700 tisuća kuna uz kamatnu stopu od 2 posto koja može biti dodatno snižena  ako zaposlite osobe mlađe od 30 godina. Tim sredstvima kreditiraju se projekti poslovnih subjekata koji su u većinskom vlasništvu žena i kojima upravljaju žene.

Pisanje poslovnog plana bit će svojevrsno upozorenje za pridržavanje redoslijeda. Shvatite li već na početku da morate tražiti financijsku pomoć, uštedjet ćete vrijeme – jer se onda već u startu možete ozbiljno informirati o dostupnim izvorima financiranja.

Pitanja na koja u trenutku pisanja poslovnog plana morate odgovoriti:

1. Koji problem rješava moj proizvod ili usluga?
2. Tko su moji klijenti?
3. Kako ću doći do njih i prodati svoj proizvod ili uslugu?
4. Koliko je veliko tržište kojem se obraćam?
5. Tko je moja konkurencija i što će biti moja prednost pred njima?
6. Znam li kako posložiti operativne poslove u trenutku kad moja tvrtka počne rasti?
7. Koje su prijetnje i rizici za moje poslovanje?

Osim svih smjernica, savjeta i uputa kako do poslovnog uspjeha, bit će važna još jedna ključna stvar. Iako je intuicija česta tema rasprava, ali i znanstvenih istraživanja u psihologiji i nije točno definirana – svi ju imamo. Poznato je da je ženska intuicija moćno oružje i nemojte zaboraviti da će vjera u vlastite sposobnosti i poslovni uspjeh biti glavni motivator na ostvarenju cilja. Sretno!
 



 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju