Djeca brzo odrastaju te se često čini kako vrijeme od prvih osmijeha i gugutanja do prvog dana škole doslovno proleti, čega, zbog gomile svakodnevnih izazova, tijekom procesa nismo baš svjesni.

Iz najoptimističnije perspektive, prilika je to za razvijanje vještine multitaskinga, a realno je često riječ o iskustvu koje, unatoč svemu lijepom što donosi, doista iscrpljuje. Neprospavane noći, pomiješane emocije i svakodnevne obveze međusobno se izmjenjuju, pa ne iznenađuje kako čak 10 do 20 posto majki pati od tzv. baby bluesa. Kako vrijeme prolazi, mame se prilagođavaju novim situacijama, tražeći prilike za kvalitetno povezivanje s bebom i otkrivanje novih načina interakcije. Kad se takva mogućnost ukaže, i to u obliku kvalitetne organizirane aktivnosti za bebe (a poznato je kako ih je više namijenjeno starijim predškolcima ili osnovnoškolcima), vrijedi je iskoristiti.

Rano učenje stranog jezika prema metodi Helen Doron pravi je primjer aktivnosti od koje profitiraju i djeca i mame. U Helen Doron programima za najmlađe aktivno sudjeluju i roditelji, te se tako povezuju s bebama kroz igru, zabavu i učenje. Osim što se temelji na igri i interaktivnom pristupu, omogućuje učenje i najmlađima, čak i bebama od nekoliko mjeseci.

Zvuči li vam tečaj engleskog za bebe pretjerano, razmislite još jednom! Bebe počinju učiti čim se rode. Dokazano je da rana stimulacija potiče stvaranje neuronskih sklopova, zbog čega izlaganje stranom jeziku u što ranijoj dobi izrazito povoljno utječe na stvaranje veza među neuronima i povećava sposobnost djeteta za intelektualni razvoj. Ako se djecu podučava stranom jeziku na sličan način na koji ona usvajaju materinski jezik, omogućuje im se da reproduciraju i razumiju engleski prije nego što nauče čitati i pisati – baš kao što je slučaj s materinskim jezikom.

Metoda Helen Doron stoga se temelji na što ranijem izlaganju djece engleskom, stvarajući odgojno okruženje slično prirodnom procesu usvajanja materinskog jezika. No ne radi se samo o izlaganju djece engleskom jeziku – metodom potiče se cjelokupni dječji razvoj, a u nastavu je uključen tzv. baby sign. Baby sign nije klasični znakovni jezik, nego pomoć u komunikaciji između roditelja i djeteta koja dokazano pozitivno utječe na kasniji razvoj komunikacijskih vještina.

Kvalitetna aktivnost za najmlađe - u kojoj kroz igru, zabavu i glazbu profitira dijete, ali i odnos roditelja i djeteta – veliko je otkriće za mame, koje se vesele svakom novom satu i novoj prilici za povezivanje s bebom. Naravno, i druženju s drugim roditeljima i razmjeni iskustava - koja najbolje razumiju oni koji ih i sami proživljavaju.

Obogatite svijet vašeg djeteta i prijavite ga na besplatan ogledni sat u jednom od 30 centara Helen Doron na www.helendoron.hr.

Cool mame znaju zašto vole Helen Doron :)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju