S više od 25.500 pratitelja na Instagramu, Helena Malogorski iz Siska prometnula se u jednu od vodećih gastroblogerica na ovom području, a promovira zdravu, točnije rečeno, sirovu prehranu

Pokrenula je projekt Blendologia, prvi takve vrste u Hrvatskoj, a cilj joj je educirati ljude o najučinkovitijem korištenju sirovih namirnica i samonikle hrane iz prirode. Svakodnevno unošenje dovoljne količine minerala, vitamina i ostalih nutritivnih sastojaka odražava se na vitalnost organizma, zdravlje i lijep izgled, a to je i polazna točka recepata koje Helena dijeli putem svoje Blendologie.

Osim Blendologie tu je i firma Gen, koju vode Helena i njena mama Mirjana, u sklopu koje se može naći samoniklo bilje te prirodni i ekološki dodaci prehrani. Tu su proizvodi koji pomažu pri raznim zdravstvenim tegobama, poput problema sa srcem, crijevima, jetrom, želucem ili dišnim organima, a ima i onih koji pomažu u borbi protiv bezvoljnosti, nesanice ili podižu energiju i koriste se za detoksikaciju.

Vrlo su traženi proizvodi koji pomažu pri mršavljenju, a za Bio Fit, Helena i Mirjana su prije nekoliko godina na međunarodnom sajmu "British Invention Show" u Londonu, osvojile medalju za jedinstven proizvod u svijetu u ovoj kategoriji.

Helena svoj životni stil promiče videoblogom, Instagramom i putem Facebooka, no ono što je prvo bilo hobi, sada je posao.

Kako je sve krenulo?

Prelazak na sirovu prehranu kod Helene potaknuli su zdravstveni problemi, točnije sa želucem, sinusima i onime što muči mnoge danas, nedostatkom energije. Ističe kako se taj prelazak nije dogodio preko noći već postupno i uz godine istraživanja o toj temi, a istražuje i dan danas.

Helena je prvo prešla na prehranu po krvnim grupama, zatim je izbacila meso, a kasnije i mliječne proizvode iz prehrane. Danas konzumira 90 posto sirove i 10 posto termički obrađene, veganske, hrane. Ističe kako o sirovoj prehrani ne postoji puno literature, pa o njoj proučava sve što nađe na internetu.

Upozorava, ipak, kako sve informacije treba uzeti s oprezom jer je svaki organizam individualan i što odgovara jednoj osobi, ne mora značiti da će pasati i nekome drugome.

Kako su prijatelji i poznanici primijetili pozitivne promjene na njoj kako je krenula s ovom ishranom i sami su poželjeli nešto promijeniti u svojim životnim navikama. Odgovaranje, savjetovanje i dijeljenje recepata svakom posebno tražilo je dosta vremena, pa je zaključila da bi bilo jednostavnije to podijeliti na društvenim mrežama, kako bi svima bilo dostupno. Uslijedili su i sponzori, pa je hobi brzo pretvoren u posao.

Helena je svoja iskustva rado podijelila i s čitateljicama Zadovoljna.hr

1. Kakve promjene si osjetila na sebi otkako si prešla na ovaj način ishrane?

Imam neograničeno puno energije, a sve tegobe koje sam imala ranije, nestale su. Dovoljno mi je 5,6 sati sna. Kada se hranite na ovaj način, nema teorije da se osjećate depresivno ili pomišljate na anksioznost ili tjeskobu. Jednostavno se nosite zrelo i racionalno sa svim životnim situacijama. Neusporedivo se bolje osjećam sa svoje 34 godine, nego kad sam imala 18.

2. Koliko dugo se već ovako hraniš?

Zadnjih 5 godina sam isključivo na ovom načinu prehrane.

3. Što bi savjetovala ljudima koji razmišljaju o prelasku na sirovu prehranu?

Uvijek krenite malim koracima. Nije bit da preko noći postanete sirovojelci. Ljudi rade grešku kada preko noći promjene navike koje su njegovali godinama. Tada se dogodi šok za organizam i vrlo brzo se vratite na staro jer vam nedostaju određene namirnice.

Moj savjet svima je da krenu sa zamjenom doručka, odnosno da umjesto klasičnog doručka izblendaju litru zelenog soka (smoothie). Kombinacijom zelenog lisnatog povrća ili bilja (kopriva, kiselica, blitva, kelj itd.) i voća (banana, jabuka, naranče, limun...) dobit ćete idealnu kombinaciju ugljikohidrata i proteina koji će vam dati energiju za dan.

Tijekom dana konzumirajte ono što ste navikli. Kada nakon nekoliko dana primijetite dobrobiti od samo jednog sirovog obroka, tijelo će samo težiti zdravijim namirnicama.

4. Je li lako ili teško pripremiti sirove obroke?

Danas je puno lakše nego ranije. Prvenstveno jer već imam iskustva, ali i zato što je većina namirnica dostupna u trgovinama zdrave hrane. Također, sve je više blogera koji dijele nevjerojatne recepte putem interneta, čime inspiriraju moj rad.

5. Reci nam malo više o Genu?


Naša tvrtka obiteljski je posao, koji je pokrenula moja mama, Mirjana Malogorski, inače jedan od najboljih menadžera u Hrvatskoj. U našoj obitelji postoji 100-godišnja tradicija uporabe ljekovitog bilja, koja je prenošena s koljena na koljeno, a mama je to znanje odlučila komercijalizirati i osnovala tvrtku koja se bavi inoviranjem i prodajom prirodnih dodataka prehrani na bazi ljekovitog bilja. Izrazito sam ponosna na nju, jer je uspjela napraviti jedan od najjačih brendova u Hrvatskoj, s vrlo čvrstom bazom vjernih korisnika naših proizvoda.

Inače, svi proizvodi su inovativni i kao takvi prepoznati u svijetu, za što smo primili i mnogobrojne nagrade, od kojih nam je najdraža ona iz Londona (British Invention Show).

Moram napomenuti i kako Blendologia bez podrške mame, tate i brata, ne bi bila moguća, jer zbog brojnih obaveza na poslu ne bih stigla smišljati, fotografirati, snimati recepte te ih dijeliti i komunicirati sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama.

Za kraj, Helena je s nama podijelila jedan zanimljivi recept.

Sirove "Snickers" kocke

Kora:

3 šake grubo mljevenih zobenih pahuljica
3 šake grubo mljevenih indijskih oraščića
3 jušne žlice kokosovog ulja
4 jušne žlice agave sirupa

Sve pomiješati, staviti u silikonske kalupe i zamrznuti na 45 minuta.

Kikiriki krema:

8 jušnih žlica Crunchy kikiriki maslaca
4 jušne žlice agave sirupa

Pomiješati i dodati na koru te zamrznuti na 25 minuta.

Čoko preljev:

2 jušne žlice kokosovog ulja
2 jušne žlice sirovog kakaa
3 jušne žlice agave sirupa

Kokosovo ulje otopiti, dodati kakao i agave, te preliti preko kore i kreme. Servirati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju