Jeste li i vi jedna od osoba koja tijekom zime ima problema s herpesom na ustima? Riječ je o zaraznoj bolesti izazvanoj virusom kojemu nema pouzdanog lijeka, ali koji se može spriječiti i kontrolirati slijeđenjem pravila zdrave prehrane i života. Evo što trebate činiti da biste izbjegli neugodne virusne balončiće i ranice na licu


Oralni herpes je zarazna bolest izazvana virusom herpesa simplexa tipa 1 koji je obično povezan uz infekciju usnica, usta i lica. Za razliku od genitalnog herpesa kojeg uzrokuje virus tipa 2 i koji se prenosi spolnim kontaktom, ovaj tip herpesa možete dobiti preko poljupca, konzumiranjem hrane ili pića iz zaraženog tanjura i čaša, ali i ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje i kiše.

Prisutnost virusa u tijelu ne znači i njegovu manifestaciju na koži. Neke statistike pokazuju da se većina ljudi do 20 godine života zarazi s virusom oralnog herpesa, te da virus ostaje uspavan u tijelu nakon aktivne infekcije.

Snažan imunitet najbolji je 'lijek' protiv oralnog herpesa: zdravo jedite, redovito vježbajte i izbjegavjate stresne situacije.

Virus će se ponovo aktivirati u obliku krastica na licu i usnama, te kroz bijele balončića samo kod 20 do 40 posto osoba, i to kod onih koji pate od oslabljenog imuniteta, hormonalne neravnoteže ili ekstremnog emocionalnog stresa.

Neki nanose na lice obloge od aloe vere, heljdinu kašu i sodu bikarbonu kako bi 'izliječili' oralni herpes, no prava istina glasi – ovaj virus nema lijeka.

Recepti iz bakinih bilježnica pomoći će vam da dezinficirate ranice i spriječite njihovo širenje: npr. prepolovite jedan režanj češnjaka pa njima prekrijte zaraženo područje, držite ga minutu prislonjenog uz ranicu, pa ponovite postupak nakoliko puta kroz dan. 

No samo će snažan imunitet sputati simptome infekcije i spriječiti učestalo vraćanje ranica na licu.



3 SAVJETA ZA JAČANJE IMUNITETA


1. Svježe iscijeđen sok od voća i povrća odličan je izvor antioksidanta, vitamina i minerala koji će ojačati cjelokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranjivim tvarima, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinirani šećer, velike količine soli, kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

Samo će snažan imunitet sputati simptome infekcije i spriječiti učestalo vraćanje ranica na licu

2. Ne zaboravite na vježbanje tijekom zimskih mjeseci. Čak i ako vas hladno vrijeme sprječava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da se trebate ulijeniti. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a tijelu svakako osigurajte i dovoljne količine sna.

3. Izbjegavajte stres koliko god je to u vašoj moći – odvojite svaki dan nešto vremena samo za sebe koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju poput meditacije i čitanje omiljene knjige. Pomognite si i prirodnim pripravcima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacea, grejpovih sjemenki ili propolisa.

SPRIJEČITE ŠIRENJE HERPESA:

Balončići i ranice herpesa na licu iznimno su zarazni pa izbjegavajte dodirivanje ovog mjesta golim rukama, stavljanje kontaktnih leća u oko nakon dodirivanje ranica, te ljubljenje drugih osoba – a osobito djece i starijih s oslabljenim imunitetom, jer ćete ugroziti njihovo zdravlje.

Nemojte dijeliti svoje tanjure, čaše i pribor za jelo tijekom akutne zaraze, kako ne bi prenijeli virus na svoje ukućane. Isto vrijedi i za krpe te ručnike. Nakon upotrebe dobro sterilizirajte predmete vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju