Sunčan dan na Paklenici okupio je oko 150 djece u dobio od 6 do 12 godina kako bi učili o gorskom spašavanju te kako pomoći unesrećenim osobama u prirodi, a naučili su i koliko je važno odgovorno ponašanje u prirodi.

Galerija Mali heroji na Paklenici Mali heroji na Paklenici Mali heroji na Paklenici +6 Mali heroji na Paklenici Mali heroji imali su priliku družiti se s pripadnicima jedne od najnesebičnijih službi u Hrvatskoj. Riječ je pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), čiji su članovi većinom volonteri. Omogućio im je to projekt „Mali heroji“ Lidla i HGSS-a, kroz koji djeca uče o snalaženju u prirodi i gorskom spašavanju.

Kako se ne izgubiti, što učiniti ako se izgubite, kako reagirati ako se susretnete s osobom kojoj treba pomoć, kako pomoći ozlijeđenom – sve su to važne lekcije koje HGSS-ovci nesebično dijele s tisućama djece različitog uzrasta i na taj način šire ideju o tome koliko priroda može biti predivna, ali i opasna.

Mali heroji na Paklenici Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

Iza Mladena Mužinića, instruktora HGSS-a, već je 40 godina radnog staža u HGSS-u. Osim što akcije u kojima je sudjelovao u istom trenutku mogu biti i izrazito teške i uzbudljive, prioritet i dalje daje edukaciji, koja bi trebala biti prevencija za ozbiljne akcije.

„Ovdje smo da djecu i njihove roditelje približimo prirodi, da se na siguran način znaju kretati i tako uživati u prirodi. Nama je puno jednostavnije učiti odrasle ljude i djecu i puno pričati nego se naći u kritičnim trenucima gdje riskiramo svoje živote da bismo spasili drugog“, rekao je Mladen.

Mali heroji na Sljemenu: HGSS obučava nove generacije koje su spremne pomagati drugima Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu +16 Mali heroji na Sljemenu - 17

Kada se upoznaju s osnovnim pojmovima i scenarijima koji su mogući u prirodi nešto surovijeg terena, djeca bolje razumiju što znači biti gorski spašavatelj i taj ih posao sve više privlači. Martin, polaznik radionice, oduševljeno nam je otkrio kako želi biti gorski spašavatelj od svoje treće godine.

Mali heroji na Paklenici Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

HGSS-ovac ne može biti baš svatko. Jadran Kapović, pročelnik komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, objasnio je postupak pristupanja ovoj službi.

„Članom se postaje na poziv dva spašavatelja. Naši spašavatelji članovi su planinarskih, alpinističkih speleoloških društava i tamo biraju ljude shodno karakteru. Poziva ih se u službu, prolaze jedan period promatranja i nakon toga ih se prima u službu te počinju sa školovanjem.“

Hrvatska gorska služba spašavanja jedina je hrvatska organizacija čiji pripadnici za svoj rad ne primaju financijsku naknadu. Oni uživaju u pomaganju drugima, odriču se svojeg privatnog vremena kako bi bili na raspolaganju onima u potrebi i te kvalitete u njima prepoznali su i oni najiskreniji – djeca.

Mali heroji na Paklenici Mali heroji na Paklenici Foto: Nova Studio

„Ti dječaci i djevojčice doma odlaze s tim zasluženim diplomama, s nekim novim poznanstvima, nekim novim iskustvima i znanjima i, evo, možda smo čak i regrutirali neke nove buduće generacije HGSS-ovaca“, rekla je Lana Jugo, voditeljica Odnosa s javnošću u Lidlu.

Koje su sve lekcije naučili, što je najviše okupiralo pažnju djece i tko već zna što želi biti u budućnosti, pogledajte u videu.

Mali heroji, budući humanitarci: Najnesebičnija služba pomoći u Hrvatskoj podijelila znanje o spašavanju ljudi Mali heroji na Papuku Mali heroji na Papuku Mali heroji na Papuku +5 Mali heroji na Papuku

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju