Sljeme je prethodnog vikenda bilo mjesto na kojem se okupilo oko 150 djece u dobi od 6-12 godina, a tamo su imali jedinstvenu priliku učiti osnove gorskog spašavanja, kako pomoći unesrećenima, što učiniti ako se izgube na planini te su se upoznali s potražnim psima koji u HGSS-u imaju posebno mjesto.

Galerija Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu +16 Mali heroji na Sljemenu - 17 Njemačka ovčarka Tesla u timu je Hrvatske gorske službe spašavanja bila već s dva mjeseca starosti. Sada ima dvije i pol godine i jedna je od 60 pasa koji su neizostavni suradnici u akcijama spašavanja. Druželjubiva je, voli ljude, nagrade i akciju – ima sve karakteristike koje su potrebne da postane licencirani potražni pas.

Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio

Iako je u timu HGSS-a već dugo i iza nje i njezinog vodiča Zvjezdane Kušter iz stanice Čakovec su brojni sati u šumi i nepreglednim terenima, Tesla je prije nekoliko dana položila međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama. Svi treninzi za potražne pse su zapravo igra, a za svaki uspješno odrađen zadatak potražni psi dobivaju nagradu.

Gorska služba spašavanja pse je u svoje akcije spašavanja uključila 1998. godine. U timu su sada pasmine poznate po svojoj poslušnosti i inteligenciji, poput border colliea, belgijskih i njemačkih ovčara i labradora. Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka.

„Potražni pas može zamijeniti 25 spašavatelja. To znači da 25 puta brže može pretražiti ili da onaj teren koji on sam pretraži, za isto vrijeme može pretražiti 25 spašavatelja“, rekao je gorski spašavatelj Jadran Kapović, pročelnik komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio

Koliko su potražni psi povezani sa svojim vodičima govori i činjenica da vodič po načinu na koji se pas u potrazi javlja kad pronađe unesrećenog može zaključiti je li osoba živa ili ne.
Mali heroji su na Sljemenu imali priliku sudjelovati na još dvije radionice. Upoznali su se s radom i članovima HGSS-a, naučili što učiniti ako se izgube, kako pozvati pomoć, kako sanirati ozljede do dolaska stručne pomoći, a sudjelovali su i u akciji spašavanja unesrećenih na nosilima.

Mali heroji na Sljemenu Mali heroji na Sljemenu Foto: Nova Studio

„Dok god je tu HGSS i ovi mladi naraštaji koji iskazuju želju za učenjem, za snalaženje u prirodi i za spašavanjem života možemo biti mirni“, rekla je Marina Dijaković, voditeljica korporativnih komunikacija Lidl Hrvatska.

Mali heroji na Sljemenu - 17 Mali heroji na Sljemenu - 17 Foto: Nova Studio

Cilj zajedničkog projekta Lidla i HGSS-a „Mali heroji“ je usaditi djeci drugačije vrijednosti, poštovanje prema prirodi, želju za spašavanjem i vjeruju da će se u budućnosti HGSS-ovom timu pridružiti novi naraštaji.

Radionice za male heroje uskoro će se održati i na Paklenici, a sve o prijavama i termini možete saznati ovdje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju