Problemi sa štitnom žlijezdom uvelike utječu na stanje našeg tijela. Bez obzira na to radi li se o usporenom ili ubrzanom radu štitnjače, nuspojave oba stanja možemo ublažiti i regulirati i uz pomoć tjelovježbe.

Naravno, prije treninga dobro je posavjetovati se s endokrinologom koji će vam objasniti kakav je tip aktivnosti dobar za vas s obzirom na stanje štitnjače, organizma i terapiju koju primate.

Osobe koje imaju poremećaj u radu štitnjače trebale bi izbjegavati kasnovečernje treninge jer večer nije dobro razdoblje za pojačanu fizičku aktivnost.

Štitnjača je jedna od žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a sve žlijezde imaju svoj dnevni tijek lučenja hormona. S radom kreću vrlo rano ujutro, tijekom dana su aktivne, a krajem dana se smanjuje njihova aktivnost. Stoga se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnjačom da krajem radnog dana smanje intenzitet aktivnosti, da se radije opuštaju kako bi se pratio prirodni tjelesni ritam, a njihovo hormonalno stanje stabiliziralo. Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost i kretanje svakako se preporučuje, a viši intenzitet aktivnosti se može ostaviti za vikend, kada imate više vremena i energije, objasnio je dr. Ante Škaro, ravnatelj Poliklinike Leptir iz Zagreba.

Štitnjača Obratite pozornost: Osam upozorenja da štitnjača radi probleme

Štitnjača Bolesti štitnjače: Najbolji savjet kako spriječiti problem koji muči svaku treću ženu u Hrvatskoj

Naravno, iskustva po pitanju vježbanja ovise od osobe do osobe pa tako oni čija je štitnjača stabilno i pod kontrolom često mogu vježbati kao i osobe bez poremećaja u radu štitnjače.

S druge strane, mnogima zbog svih popratnih tegoba koje hipotireoza ili hipertireoza izazivaju i sama pomisao na fizičku aktivnost izaziva umor. Naravno, umjerena tjelovježba itekako je poželjna i u tim situacijama jer potpuni izostanak aktivnosti još više šteti.

VJEŽBE ZA OSOBE S HIPOTIREOZOM

Osobe s usporenim radom štitnjače moraju voditi računa o tome da ne pretjeraju s treningom. Za njih vježbe visokog intenziteta mogu biti štetne, a preporučaju se aerobne vježbe niskog intenziteta.
Aerobne vježbe su one koje pokreću velike skupine mišića te poboljšavaju rad srca, pluća, mišića i općenito izdržljivost tijela.

Hodanje je jedna od najboljih i najkorisnijih aerobnih vježbi. Osim hodanja, osobe s hipotireozom mogu se baviti plivanjem, vožnjom bicikla, rolanjem, aerobikom, plesom ili jogom. Sve su to aktivnost koje se mogu izvoditi u umjerenom intenzitetu i po potrebi ili mogućnostima pojačati.

Slika nije dostupna Hrana koju trebate izbjegavati ako imate problema sa štitnjačom

VJEŽBE ZA OSOBE S HIPERTIREOZOM

Pojačani rad štitnjače u startu iscrpljuje organizam i zato osobe s hipertireozom moraju biti vrlo oprezne prilikom treninga. Previše intenzivna tjelovježba može dovesti do tahikardije pa je uvijek bolje početi s laganijim aerobnim vježbama.

Ovisno o stanju štitnjače, u trening možete dodati i malo vježbi snage jer su one korisnije za zdravlje kosti i mišića. S obzirom na to da su osobe s hipotireozom sklone osteoporozi i gubitku mišićne mase, upravo će im vježbe snage pomoći da ojačaju i mišiće i kosti.
I dok osobama s hipotireozom koristi svakodnevna lagana tjelovježba, oni s hipertireozom moraju se dobro odmoriti između treninga, pogotovo onih jačeg intenziteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju