Dame iz Hollywooda trenutno su zaluđene dijetom po imenu Whole30 koja smanjuje tjelesnu težinu, ali i nudi totalni oporavak organizma


Whole30
dijeta, kao što joj ime govori provodi se 30 dana, a tijekom tog vremena treba jesti samo određene namirnice. Preporučuje se konzumacija cjelovite hrane, a u potpunosti treba izbaciti industrijski prerađene proizvode.

Ovaj režim prehrane osmislili su Melissa i Dallas Hartwig još 2009. godine, a cilj mu je resetirati tijelo od stresa te zaustaviti upalne procese u tijelu koji su krivac za brojne bolesti modernog doba.

Autori vjeruju da na tijelo i um negativno utječu neke namirnice, te da ih je zato dobro u potpunosti isključiti iz prehrane. Ne samo da ćete prehranom Whole30 dovesti tijelo do idealne težine, već ćete ojačati imunitet te se osjećati bolje.

Autori vjeruju da na tijelo i um negativno utječu neke namirnice te da ih je zato dobro u potpunosti isključiti iz prehrane. Ne samo da ćete prehranom Whole30 dovesti tijelo do idealne težine, već ćete ojačati imunitet te se osjećati bolje.

Točnije, dijeta ima samo 3 pravila:

1. Iz prehrane treba izbaciti žitarice, mahunarke, mliječne proizvode, namirnice s dodanim šećerom, kolače, alkoholna pića i procesiranu hranu koja sadrži mononatrijev glutaminat (MSG), sulfite i karagenan.

2. Zabranjeno je vaganje tijekom provođenja ove dijete.

3. Zabranjeno je kršiti pravilo 1 i 2.

S druge strane dopuštena je konzumacija mesa, morskih plodova, jaja, orašastih plodova, sjemenki, nekih voćki te puno povrća.

Već i mala količina zabranjenih namirnica prekida dobrobit ovog načina prehrane, pa treba krenuti iznova.

Iako nutricionisti ne vole niti jednu dijetu koja u potpunosti eliminira određene grupe namirnica, mnoge su je slavne žene iz javnog života isprobale te se pohvalile na svojim profilima na Instagramu.

Primjer dnevnog jelovnika kod Whole30 dijete:

Doručak: smoothie od mrkve, banane i bademovog mlijeka s malo đumbira i cimeta

Ručak: Salata od tune i avokada, začinjena s malo soli, papra i sokom jednog iscijeđenog limuna

Večera: Omlet od 3 jaja s komadićima dimljenog lososa, vlascem i jednom rajčicom

S obzirom na to da su namirnice poput riže i tjestenine zabranjene, umjesto njih možete konzumirati mljevenu cvjetaču, sirove tikvice ili špageti buču.

Pročitajte i koje su 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju