Pronašli smo tri alternative koje će vam dobro doći kada vam dosade tjestenina, brašno i krumpir. Njihov je plus i to što se radi o zamjenama za kruh, tjesteninu i krumpir s minimalno kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete jesti koliko god i kad god želite.

 

Zamjena za krumpir

Cvjetača je namirnica koja se može pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, pa je idealna zamjena za krumpir.

Želite li cvjetaču, odnosno karfiol pretvoriti u ukusan prilog, skuhajte je i pripremite kao krumpir te pretvorite u pire. Isto tako, kuhana cvjetača začinjena s malo soli, papra, maslinova ulja i octa postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.

Batat Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve

Zamjena za kruh

Kruh je u Hrvatskoj vrlo popularna namirnica. Ako ste i vi ovisnik o kruhu te ne možete niti zamisliti obrok bez njega, postoji alternativa koja bi vam se mogla svidjeti.

Riječ je o kruhu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu. Naziva se i oopsie kruh, a za njegovu izradu potrebni su vam:

  • 3 jaja
  • 100 grama sirnog namaza
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • papir za pečenje

Oopsie kruh - priprema:

  1. U jednu posudu izdvojite bjelanjke, dodate malo soli i istučete ih u snijeg.
  2. U drugu posudu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksate dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu.
  3. U dobivenu smjesu postupno dodajete snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješate kako bi zadržao volumen.
  4. Na tepsiju raširite papir za pečenje, žlicom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva.
  5. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu te pečete peciva oko 25 minuta na 150 stupnjeva.

Zamjena za tjesteninu

Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka koji se može pripremiti u svega pola sata.

No iako je vrlo ukusan dodatak jelima, ponekad je dobro zamijeniti tijesto zdravijim alternativama koje možete jesti do mile volje.

Jedna su takva opcija špageti od tikvica.

Ukusna domaća tjestenina Pašta zbog koje radi mašta: Tri recepta za domaću tjesteninu u boji koja će zadiviti baš svakoga

Pripremite ih tako da tikvice narežete na tanke ploške, a onda svaku plošku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća. Isto tako tikvice možete pretvoriti u trakice i s rezačem za povrće.

Te špagete možete posluživati s umacima s kojima poslužujete i klasičnu tjesteninu. Izbor je na vama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju