Prve filmske Batmane pamte samo najveći ljubitelji ovog superheroja. Bili su to Lewis Wilson (1943. godine) i Robert Lowery (1966. godine).

Interes za ovim filmskim likom pao je u 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća, ali sve je to na pragu 90-ih promijenio redatelj Tim Burton.

On je već 1986. godine preuzeo mjesto redatelja novog filmskog serijala o Batmanu, a kada je 1989. godine izašao film pod istim nazivom, ovaj legendarni superheroj zaludio je svijet.

Burton je uz pomoć scenarista u franšizu uveo lik Brucea Waynea, misterioznog filantropa koji je kao dječak svjedočio ubojstvu svojih roditelja. Zbog tog događaja Bruce odluči postati borac protiv kriminala kako bi se pobrinuo da nitko više ne mora proći kroz traumu poput njegove te stvara svog alter ego - Batmana.

Uloga u prvom Burtonovom filmu bila je tražena roba u Hollywoodu i gotovo da nema glumca s tadašnje A-liste koji nije bio razmatran kao potencijalni odabir, a na kraju je pripala Michaelu Keatonu. Bio je to pomalo kontroverzan odabir jer je Keaton tada već bio obilježen kao zvijezda komedija i mnogi su sumnjali da može odraditi ozbiljnu ulogu u holivudskom blockbusteru.

Međutim, nezadovoljstvo je bilo neopravdano jer su i film i Keatonova izvedba na kraju oduševili kritičare, a Keaton je reprizirao ulogu u Burtonovom nastavku "Batman Returns".

Iako je i nastavak postigao ogroman uspjeh, studio Warner Bros. smatrao je da je film trebao zaraditi puno više novaca i zato su za novi naslov u franšizi odlučili promijeniti redatelja. Burtona je zamijenio Joel Schumacher, ali njegova vizija nije se svidjela Keatonu koji je odustao od uloge.

Tada je na njegovo mjesto došao Val Kilmer, ali ni on se nije dugo zadržao u Batmanovom odijelu. Glumio ga je u filmu "Batman Forever", a zatim ga je u filmu "Batman & Robin" zamijenio George Clooney.

Loše kritike stopirale su daljnji razvoj franšize na neko vrijeme, a situaciju je na kraju spasio Christopher Nolan.

On je za novog Batmana odabrao Christiana Balea s kojim je snimio megauspješne blockbustere "Batman Begins", "The Dark Knight" i "The Dark Knight Rises".

Nova smjena glumaca dogodila se 2013. godine kada je objavljeno da će Ben Affleck glumiti Brucea Waynea tj. Batmana u filmu "Batman v Superman: Dawn of Justice".

Kritičari su uglavnom pokopali njegovu izvedbu, a ništa nježniji nisu bili ni obožavatelji franšize. Po mnogima je upravo Affleck najgori filmski Batman svih vremena.

Zato su odahnuli kada je glumac najavio da odustaje od snimanja novog filma o ovom superheroju za koji je napisao scenarij s Geoffom Johnsom, a trebao ga je i režirati.

U svibnju prošle godine službeno je objavljeno da ulogu Batmana preuzima Robert Pattinson.

Kada se spomene ime ovog glumca, većini na pamet pada franšiza "Sumrak" koja ga je proslavila. Karijeru ovog naočitog Engleza koji danas slavi 34. rođendan obilježila je uloga Edwarda Cullena. Nakon završetka rada na ovoj franšizi, zasićen slavom, Robert je izbjegavao velike projekte. Međutim, izgleda da je sada spreman za povratak u mainstream, a upravo će mu to omogućiti jedna od najpopularnijih uloga svih vremena.

Vidjeli smo pomalo laganiju verziju tog lika, onda jednu pomalo umornu verziju, zatim jednu animalističku. Ima neko zadovoljstvo u razmišljanju o tome kako mu ja mogu pristupiti. Naravno, tu je i ostavština, zar ne? To mi se sviđa. Postoji toliko malo stvari u životu o kojima ljudi strastveno brinu prije nego što se uopće dogode. Gotovo da možete osjetiti to iščekivanje i to vam daje malo energije. Potpuno je različito raditi na ulozi koju možda nitko nikad neće ni vidjeti. Ne znam, ovako je sve, na neki način, malo začinjenije, kazao je Robert u intervjuu za Variety.

Nema sumnje da Pattinson glumački može iznijeti ulogu Batmana i Brucea Waynea, ali je li dovoljno markantan i šarmantan?

Upravo su to dvije važne karakteristike ovog lika. Ako se pita njegove obožavateljice, boljeg odabira za novog Batmana nema, a vi svoje mišljenje iskažite u anketi u nastavku.

Najzgodniji Batman je...

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju