O prednostima hodanja pisali smo puno puta. Jedna od tih prednosti definitivno je lakoća izvođenja jer mnogima se, za razliku od drugih aktivnosti, lako natjerati na izlazak u šetnju pa čak je i odraditi s guštom.

Ipak, ako želite povećati potrošnju kalorija tijekom šetnji i brže gubiti kilograme, obična šetnja nije dovoljna.

Bilo da ste tek na početku, da se vraćate s duge stanke ili ste redoviti šetač, u nastavku donosimo plan u trajanju od četiri tjedna koji će maskimizirati vaše rezultate. Plan će vam pomoći da tijekom jedne sesije sagorite 200 do 300 kalorija uz napomenu da točna broj potrošenih kalorija ovisi o pojedincu, sastavu tijela, razini napora...

Žena hoda Najlakše mršavljenje: Pet savjeta za topljenje do 50 posto više kalorija hodanjem

Žena hoda Hodanje i mršavljenje: Rutina od 60 minuta sagorjet će hrpu kalorija

Ako ste među onima kojima se hodanje ne čini tako korisnim oblikom vježbanja, imajte na umu da je uvijek bolje nešto nego ništa. Osim toga, odlazak u teretanu je nešto što mnogi preskaču češće nego bi htjeli. Ako se dogodi da vam je jedina aktivnost u danu šetnja od kuće do automobila i natrag, toj šetnji dodajte još 10, 20 ili 30 minuta šetnje i učinit ćete veliku stvar.

U nastavku pročitajte plan za tjedan dana koji zatim trebate ponavljati četiri tjedna uz povećavanje trajanja. Nakon četiri tjedna - napravite novi krug od 4 tjedna. Šetnja je super, a s dolaskom ljepšeg vremena bit će vam poseban gušt.

Do kraja mjeseca, budete li pratili plan, trebalo bi vam biti ugodno povećati trajanje hodanja, njegovu dužinu i brzinu. Kad savladate plan, priču možete učiniti izazovnijom tako da treningu dodate bučice.

Žena Isplati se! Što se dogodi u tijelu ako poslije večere šetate samo 15 minuta?

Sedmodnevni plan:

Dan 1: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 2: Lagana šetnja 40 minuta (poželjno je odraditi i trening snage)
Dan 3: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 4: Lagana šetnja 40 minuta (poželjno je odraditi i trening snage)
Dan 5: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 6: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 7: Odmor


ISTEZANJE

Prije i nakon svake šetnje u rutinu uključite i jednostavno istezanje koje će pomoći tijelu da se pripremi za nadolazeći napor i povećati protok krvi u vašim mišićima.

Primjeri vježbi istezanja su povlačenje koljena prema prsima i bočno zamahivanje nogom).

Slika nije dostupna Kuća, posao, vikendi: Kako do 2000 koraka više u danu bez bacanja vremena?

BRZI TEMPO

Trening hodanja brzim tempom odradite tako da započete s 5-minutnim zagrijavanjem nakon čega slijedi 20 minuta brzog hoda (možete postepeno ubrzavati) i na kraju hlađenje u trajanju od pet minuta. S vremenom možete pojačavati trajanje brzog hodanja.

LAGANA ŠETNJA

I ovaj trening započnite zagrijavanjem u trajanju od pet minuta kako biste pokrenuli tijelo. Zatim hodajte laganim tempom pola sata i na kraju odvojite pet minuta za hlađenje. Tempo kojim šetate trebao bi biti takav da ste u mogućnosti voditi kratke razgovore.

TRENING SNAGE

Bilo bi super da u vašu rutinu na dane koji su rezervirani za lagane šetnje uključite i trening snage koji se može sastojati od iskoraka, čučnjeva, sklekova i planka. Možete koristiti samo vlastitu tjelesnu težinu, a možete dodati i bučice, gume koje stvaraju otpor ili drugu opremu po vašem izboru.

NAGIB

Šetnju od nagibom lako je odraditi ako imate pristup traci za trčanje. Međutim, ovakav trening moguće je odraditi i vani, u prirodi. Pronađite brdo u svom susjedstvu i ponavljate uspon i spuštanje dok ne odradite trening.

DODATNI SAVJETI

Nekom tko redovito šeta hodanje u trajanju od pola sata ili 40 minuta ne čini se previše zahtjevnim, međutim nekome tko je tek na početku i pola sata šetanja može predstavljati izazov. Ako ste dio te skupine, počnite s kraćim treninzima pa, kad osjetite da ste spremni, povećavajte trajanje. Ne zaboravite da je svaka pa i mala promjena plus na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju