Svi znaju da je vježbanje dobro za tijelo i um. Redovita tjelovježba sa sobom donosi cijeli niz prednosti, od izgradnje mišića do sprječavanja srčanih bolesti. Bitno je samo odabrati oblik vježbanja koji odgovara vašim potrebama i sklonostima, a dva najjednostavnija i jako popularna oblika tjelovježbe su hodanje i trčanje.

Ako niste sigurni koju aktivnost odabrati, možda vam pomognu prednosti i nedostaci i jedne i druge koje donosimo u nastavku.

HODANJE

Prednosti hodanja

  • Vrlo je jednostavno i ne košta puno. Hodanje je izvrsna vježba bez obzira na trenutnu razinu kondicije. Osim toga, ne morate kupovati skupu opremu i razne dodatke iako ne bi bilo loše uložiti u dobru obuću kako bi hodanje bilo udobno i sigurno.
  • Hodanje je vježba niskog utjecaja. To znači da je prijateljska vježba za zglobove te da je idealan izbor čak i za one koji tek počinju sa zdravijim životom.
  • Redovito hodanje omogućuje ostvarivanje različitih zdravstvenih i fitness ciljeva. Pomaže između ostalog u regulaciji krvnog tlaka i prikladno je ako se oporavljate od tjelesne ozljede. Savršeno je i za sve koji žele izgubiti višak kilograma i ostati u odličnoj formi. Također povoljno utječe na smanjivanje stresa.

Nedostaci hodanja

  • Hodanjem možda nećete moći postići neke naprednije ciljeve. Ako ste navikli na intenzivnije oblike vježbanja poput trčanja, plivanja, boksa... mogli biste shvatiti da hodanje nije dovoljno intenzivna aktivnost za ostvarivanje vaših ciljeva.
  • Moguće je da nećete sagorijevati željeni broj kalorija. Hodanje naime nije intenzivno kao trčanje zbog čega, očito je, nećete biti u mogućnosti hodanjem sagorjeti jednak broj kalorija kao trčanjem u istom vremenskog periodu.

TRČANJE

Prednosti trčanja

  • Trčanje vam omogućava da u istom vremenskom periodu sagorite više kalorija nego hodanjem. Ako primjerice namjeravate skinuti višak kilograma u kraćem vremenskom razdoblju, trčanje je oblik vježbe za koji biste se trebali odlučiti.
  • Ova vježba sprječava potrebu da trenirate duže vrijeme. Zbog njezinog intenziteta, u puno kraćem roku možete sagorjeti željeni broj kalorija. Zato je trčanje, između ostalog, dobro za zaposlene pojedince koji nemaju previše slobodnog vremena za duže vježbanje.
  • Trčanje je jednako jeftino kao i hodanje. Uistinu ne morate trošiti mnogo novca za opremu, ali i ovdje predlažemo ulaganje u kvalitetne tenisice.

    Žena hoda Pet do osam kilograma lakši: Jednostavan plan hodanja za gubitak jednog konfekcijskog broja Vedran Lozanov 10 odgovora na najčešća pitanja rekreativaca o trčanju

  • Nedostaci trčanja

  • Trčanje nije idealno za nekoga tko je upravo odlučio redovito vježbati, pogotovo za nekoga tko je dugo vodio sjedilački način života. Dobro je prvo se odlučiti za manje intenzivnu rutinu vježbanja. S vremenom, kako postajete sve više fit, možete se odlučiti za intenzivniji oblik vježbanja kao što je trčanje.

  • Trčanjem se izlažete opasnosti od ozljeda. Budući da se radi o vježbi visokog intenziteta veća je vjerojatnost da će doći do naprezanja, uganuća ili bilo koje druge ozljede.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju