Ako svoj dom želite ukrasiti zaista posebnim cvijetom, uzgojite prekrasnu biljčicu Hoya Kerii koja dolazi iz Azije kako bi u vaš dom donijela dozu ljubavi.

  Galerija Hoya Kerrii - 1 Hoya Kerrii - 2 Hoya Kerrii - 3 +6 Hoya Kerrii voli toplinu i svjetlost

Ova minijaturna biljka raste u obliku srca i osvojit će vas na prvu. Porijeklom je iz jugoistočne Azije i propada obitelji Apocynaceae. Ova slatka srcolika biljka je zapravo najsličnija tropskom sukulentu pa ćete se trebati naoružati strpljenjem kako biste je uzgojili.

Međutim, jako je zahvalna za održavanje pa ćete, jednom kad naraste, bezbrižno moći uživati u njezinoj ljepoti zalijevajući je dva puta mjesečno

Hoya Kerrii - 2 Hoya Kerrii raste u obliku srca i osvojit će vas na prvu (Foto: Living4media)

Hoya Kerrii u starijoj dobi daje prekrasan voštani cvijet. Naziva se još i „biljka ljubavi“ i „sretno srce“, najčešće je smještena unutra i izrazito je laka za održavanje. U zahvalnim klimama, poput naše, ovu biljku možete držati i vani pa njome ukrasiti balkon ili terasu, samo treba paziti da nije na direktnom izvoru svjetlosti.

Bitno je biljku držati na poziciji s puno svjelosti, ali ne na direktnom suncu. Ovisno o tome u kojim se uvjetima nalazi (pritom mislimo na količinu vlage u zraku, ili nedostatku iste, temperaturi i količini svjetlosti) potrebno je pripaziti na zalijevanje.

Idealno bi bilo zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature svakih 10-12 dana, tek toliko da se smoči supstrat u kojem se biljka nalazi. Presađivanje nije potrebno budući da biljka ne raste (osim ako imate sreće da Vaša biljka pusti izdanke i krene rasti pa bi bilo potrebno presađivanje i prihranjivanje tekućim gnojivom za sobno zeleno bilje). Uz pravilno zalijevanje biljka bi mogla dugo živjeti, pojasnila je Sandra Bedran iz Đardina. 

Hoya Kerrii - 3 Hoya Kerrii voli toplinu i svjetlost (Foto: Shutterstock)

Ovu prekrasnu biljčicu obično možete nabaviti u obliku jednog srcolikog, mesnatog lista, a vremenom može izrasti u predivnu penjačicu dugu do četiri metra. Hoya Kerrii je jedna od biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka, a njezini cvjetovi nude široku paletu nijansi, poput crvene, žute i ljubičaste. Od početka ljeta pa sve do kraja jeseni možemo uživati u bijelim cvjetovima koji predivno mirišu.

Sukulent u obliku dupina - 4 Dupin sukulenti: Najsimpatičnija verzija omiljene sobne biljke

Slika nije dostupna Carstvo s više od 400 biljaka: Balkon koji će raspametiti ljubitelje sukulenata

Osim romantičnog značenja koje možemo vidjeti na prvu, ova biljka donosi pozitivnu energiju. U azijskoj kulturi se smatra biljkom pozitivne energije i obitelji, a koristi se i kao narodni lijek kod dijabetesa. Sok može pomoći kod zacjeljivanja rana, a pomaže i kod artritisa. Zbog ljekovitih svojstava, na Tajlandu je čak prže i poslužuju kao predjelo. 

Ako ste ljubitelj sukulenata i volite grupirati ovu vrstu biljaka, pridružite im Hoya Kerrii koji će zasigurno uljepšati vaš dom. 

Hoya Kerrii - 1 Vremenom može izrasti u predivnu penjačicu dugu do četiri metra (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju