Tragični događaji u Srbiji potaknuli su lavinu emocija s kojima se podjednako teško nose djeca, ali i roditelji. Tuga, strah, ljutnja, zbunjenost, bespomoćnost – emocije su koje osjećamo u svakom atomu našeg tijela.

Hrabri telefon, neprofitna organizacija koja je preko 25 godina zadužena za pružanje podrške potrebitoj djeci i njihovim roditeljima, podijelila je nekoliko savjeta kako razgovarati s djecom o ovom tragičnom događaju. Njihove savjete prenosimo u cijelosti.

Ako niste sigurni kako razgovarati s djetetom, evo što možete učiniti, započeli su iz Hrabrog telefona. 

Dajte djetetu prostora da vam kaže što zna i osjeća

S obzirom na količinu različitih informacija u medijskom prostoru, dobro je pustiti djecu da prva govore. Tako ćete dobiti uvid u to je li dijete uopće čulo za događaj, što sve zna i jesu li se pojavili ikakvi strahovi.

Manja djeca možda ne znaju da je došlo do pucnjave ako su manje izložena medijima, a u tom slučaju nije potrebno objašnjavati im što se dogodilo.

Nešto starija djeca koja više vremena provode na društvenim mrežama, novinskim portalima i gledajući televiziju vjerojatno imaju neke informacije, a ne zaboravite i da mogu saznati mnogo toga od vršnjaka. Iako roditelji ponekad ne žele razgovarati s djecom o uznemirujućim događajima kako bi ih zaštitili, važno je da ne budu sami u tumačenju onoga što čuju oko sebe.

Prihvatite djetetove osjećaje i umirite strahove

Dajte djeci do znanja da su svi njihovi osjećaji prirodni i da ste tu za njih. Strahove možete umiriti naglašavanjem da su ovakvi događaji iznimno rijetki i da postoje odrasli koji su tu da ih zaštite. Ako primjećujete da je dijete napeto i tjeskobno, možete zajedno isprobati neke tehnike relaksacije.

Razlikujte činjenice od dezinformacija i postavite granice u vezi izloženosti medijima

Prirodno je osjećati potrebu da budete informirani, no pretjerano praćenje novosti može povećati zabrinutost. To posebno vrijedi za senzacionalističke fotografije djece i članova obitelji, koje narušavaju dostojanstvo prikazanih osoba, a osim toga nemaju informativnu vrijednost.

Potaknite djecu na razmišljanje o vjerodostojnosti izvora i o tome jesu li informacije koje dobivaju relevantne i provjerljive. Kako biste izbjegli pretjeranu brigu i preplavljenost, odredite vrijeme u danu bez mobitela i drugih medija.

Pratite vlastite emocionalne reakcije i potražite podršku za sebe.

U razgovoru s djetetom budite smireni i izbjegavajte nagađanja o tome hoće li se ovakva pucnjava ponoviti i što je uzrokovalo postupak počinitelja. Nemojte se usmjeravati na stereotipe o počinitelju nego se umjesto toga zadržite na činjenicama i vlastitim osjećajima.

Ako primijetite da vam je teško skrenuti misli s teških tema ili da vas preplavljuju neugodne emocije, potražite podršku i pomoć stručnjaka. Nitko se ne treba sam nositi sa svojim brigama!

Bullying Kako prepoznati najranije znakova bullyinga i pomoći djetetu?

Bullying Bullying u školama: Što učiniti ako je vaše dijete žrtva ili zlostavljač?

Ako biste htjeli s nekime razgovarati o ovoj temi, pozivamo vas da nazovete našu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr Djeca mogu nazvati našu liniju na broju 116 111 ili nam pisati na chat radnim danom od 15 do 19. Tu smo za vas, poručili su iz Hrabrog telefona. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju