Više temperature možda vas mogu izmamiti na dulji boravak na otvorenom, no za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više posjeta veterinaru. Ljeti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i ozljedama općenito. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u zdjelici vode. Tijekom toplijih mjeseci više pažnje posvetite držanju svojeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta.

 

1. Osigurajte im dovoljno svježe vode

Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

2. Omogućite im dovoljno hlada ili svježeg zraka

Omogućite svojem ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka

3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutarnja temperatura može porasti za 19 Celzijevih stupnjeva u samo sedam minuta. Tijekom vrućeg dana to može biti smrtonosno.

4. Pripazite na znakove toplinske iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu), nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umjesto toga premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim ručnikom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati vrećicu s ledom te joj je prisloniti na potiljak, na kojem ćete je držati nekoliko minuta.

5. Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klima-uređaj u svojem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu s optimalna 22 Celzijeva stupnja. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

6. Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da svojeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

7. Birajte vrijeme šetnje

Ne šećite psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada zbog skraćenih nosnica ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

Idućih mjeseci vlasnici pasa posebnu brigu trebaju posvetiti svojim ljubimcima tijekom boravka izvan kuće Opasne vrućine: Kako zaštititi psa od toplinskog udara

Pas po ljeti Test od pet sekundi otkriva je li vani prevruće da pas ide u šetnju

8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigicama da se okupaju, a glodavcima da se naslone na hladniji predmet

More je osobito zdravo za pse, posebice za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, sol ne dopire do pseće kože, pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papigice će se rado okupati u vodi, pa im stavite puni tanjurić u kavez. Također ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve kemikalije. Glodavce će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

9. Ublažite im nastale opekline

Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

10. Koristite se kremom za sunčanje

Rak kože najčešći je oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svaka tri do četiri sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos. To su ujedno i područja na kojima će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite se proizvodima izrađenima posebno za kućne ljubimce jer neki sastojci, poput cinkoksida, mogu biti otrovni za njih.

Američka tvrtka Petkin razvila je kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom za pse. Nije skupa, a može se kupiti na internetskim stranicama petkin.com.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju