Mnogi blagdane vole jer su vrijeme druženja s članovima obitelji, no, budimo iskreni, među nama postoje i one koji se užasavaju obiteljskih druženja jer ih tamo najčešće očekuju kritike i sukobi oko razlika u stavovima i vrijednostima.

Ako ste dio ove druge skupine donosimo vam četiri blagdanske strategije koje će vam pomoći da sačuvate mir i zdravi razum i jednu koju morate izbjegavati.

1. STRATEGIJA EMPATIJE

Na vrijeme predvidite potencijalna područja sukoba te pripremite i uvježbajte miran, jednostavan odgovor koji će se temeljini na empatiji, radije nego na obrani ili napadu.

Ako recimo pazite na prehranu i ne želite se pretrpavati tradicionalnim specijalitetima, umjesto da se naljutite na članove obitelji ako vas počnu tjerati da jedete, učinite situaciju ugodnom tako da im kažete da cijenjite tradiciju i da vaša dijeta niti malo ne mijenja količinu sreće koju osjećate jer ste s njima za blagdane.

2. STRATEGIJA "GAŠENJA"

Ako predviđate da bi vas mogli dočekati negativni komentari o vašem izgledu, političkim opredjeljenjima ili bračnom statusu, pripremite jednostavne odgovore koji će ugasiti iskru prije nego plane požar.

Svoju poruku izrecite ugodnim, pomirbenim tonom. Naprimjer, "mama brak trenutno nije moja životna želja i mislim da o tome ne trebamo više razgovarati. Idemo se zabaviti i družiti".

3. STRATEGIJA BLISKE OSOBE

Držite se blizu osobe koja može poslužiti kao tampon zona između vas i izazovnih članova obitelji i s kojom se, najbitnije, možete zabaviti.

4. STRATEGIJA "DRŽATI SE DALJE OD SVEGA"

Blagdani u pravilu jesu vrijeme koje provodimo s obitelji i prijateljima, ali postavljanje zdravih granica ponekad znači držati se podalje od svega. Prije nego se odlučite za (ne)odlazak na obiteljsko druženje postavite si pitanje je li vaše trenutno mentalno stanje dovoljno dobro da se nosite sa situacijom i je li vam uopće potreban dodatni stres ako ga tamo očekujete.

ŠTO NE RADITI?

I na kraju postoji jedna strategija koju svakako morate izbjegavati, a to je ona u sklopu koje postajete otrovni.

Otrovnost će naime ugroziti vašu sposobnost da djelujete zrelo i da pažljivo birate riječi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju