Na 62. rođendan Toma Hanksa prisjećamo se jedne od najpopularnijih romantičnih komedija svih vremena, "Imaš poruku" i donosimo neke činjenice koje možda niste znali o tom holivudskom hitu.

Slavni oskarovac Tom Hanks i njegova partnerica u filmu Romansa u Seattleu Meg Ryan tumače ljute poslovne konkurente koji ne znaju da su se već zaljubili kroz male noćne razgovore na internetu.

Film je remake Trgovine iza ugla iz 1940., redatelja Ernsta Lubitscha s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi, snimljenog prema drami Miklósa Lászlóa. Scenaristica i redateljica Nora Ephron zadržala je osnovni zaplet drame, no dodala je moderan motiv upoznavanja preko interneta.

Kako na setu nisu imali dobru internetsku vezu, glumci su se često dopisivali sa svojih kućnih računala.

Zvijezda filmova Philadelphia i Forrest Gump u filmu je najnovija simpatija Kathleen Kelly, tj. neznanac s interneta kojeg poznaje po šifri "NY 152". Iza šifre se krije Joe Fox, sin vlasnika lanca knjižara "Fox", koji jednu od svojih velikih podružnica uskoro otvara preko puta Kathleenine knjižare.

Joe i Kathleen postaju ljuti poslovni konkurenti ne znajući da su istodobno preko interneta već zaljubljeni jedno u drugo.

Scene iz filma Forrest Gump Jenny i Forrest: Posebna ljubavna priča s filmskog platna kojoj se vraćamo već 25 godina

Film je u američka kina stigao u prosincu 1998., a popularnost i visoke ocjene filmskih kritičara duguje upravo dopadljivim glavnim glumcima i njihovoj "vrlo živoj" kemiji.

Tomom Hanksom
oduševljena je bila i kritičarka New York Timesa Jane Maslin - za glavnoga glumca tada je rekla da se do te mjere uživio u ulogu da su usporedbe s Jamesom Stewartom na kraju bile neizbježne.

U nastavku vam donosimo neke činjenice koje možda niste znali o tom holivudskom hitu.

1. Kako bi se bolje uživjele u ulogu, Meg Ryan i Heather Burns (u filmu Christine, najbolja prijateljica Kathleen Kelly) provele su tjedan dana radeći u jednoj dječjoj knjižari na Manhattanu.

2. Kako na setu baš nisu imali dobru internetsku vezu, glumci su se često dopisivali sa svojih kućnih računala.

3. Nora Ephron obožavala je hranu pa je glumačka ekipa svaki dan uživala u pomalo dekadentnim obrocima. Redateljici je bila važna opuštena atmosfera prožeta humorom.

4. Mnoge scene u filmu ustvari su improvizirane, a redateljica je poticala druženje glumaca i izvan snimanja kako bi cijela priča bila uvjerljivija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju