Početkom godine Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je statistički prikaz za prethodnu godinu, a među podacima su i najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2022. godini, njih ukupno sto.

U prošloj godini najviše djevojčica i dječaka dobilo je ime Mia odnosno Luka. Ova dva imena već su neko vrijeme jako popularna među hrvatskim roditeljima, pa će se vjerojatno i na listi za 2023. godini naći pri samom vrhu.

I dok se mnoga imena vraćaju na popis iz godine u godinu, postoje i ona kojima se popularnost smanji, pa ispadnu s popisa najčešćih imena.

Mi smo usporedili popis najčešćih imena za novorođene djevojčice i dječake u 2022. i 2021. godini i u nastavku izdvojili četiri imena koja su bila među sto najčešćih u 2021. godini, dok su ispala s popisa za 2022. godinu.

To, naravno, ne znači da se u Hrvatskoj nisu rodile bebe kojima su roditelji nadjenuli baš ova imena, nego samo to da su neka druga imena bila češća. Osim toga, možda već u ovoj godini tim istim imenima poraste popularnost, pa se vrate na popis.

A o kojim se imenima radi? U nastavku smo izdvojili tri imena za djevojčice i jedno za dječake koja su u statističkom prikazu za prošlu godinu ispala s popisa najpopularnijih.

Imena za djevojčice koja su bila na popisu najčešćih imena u 2021. godini, ali ne i u 2022. godini su:

Lorena

Ime Lorena nastalo je od latinske riječi Laurentius, a znači 'čovjek iz Laurentuma'. Prema drugom tumačenju, ime dolazi od latinske riječi za lovor i simbolizira pobjedu.

Luna

Na latinskom luna znači Mjesec. Isto značenje ima i na španjolskom, talijanskom i francuskom jeziku. U rimskoj mitologiji Luna je pak bila božica Mjeseca.

Popularnosti imena Luna pridonijeli su i filmovi o Harryju Potteru. Svojedobno je ekipa sa stranice "Nameberry" objasnila kako misle da je lik imena Luna Lovegood povezan sa sve većim brojem djevojčica kojima roditelji daju to ime.

Tea

Ime Tea ima grčko podrijetlo i izvedeno je od riječi theos, koja znači 'bog', odnosno 'božica' ili 'boginja'.

Već u 18. stoljeću to ime bilo je samostalno, a prije toga bilo je skraćeni oblik imena kao što su Dorotea ili Teodora.

Ime za dječake koje je bilo na popisu najčešćih imena u 2021. godini, ali ne i u 2022. godini je:

Andrej

Ime Andrej ima grčko podrijetlo. Izvedeno je iz riječi andreios i znači 'hrabar', 'muževan'.

Iako nisu na popisu sto najčešćih imena novorođenih beba u Hrvatskoj u 2022. godini, to ne znači da baš neko od tih divnih imena vi nećete odabrati za svoju bebu. Ako pak nijedno od njih nije po vašem guštu, možda inspiraciju pronađete na nekom od sljedećih popisa:

Beba 55 lijepih imena za djevojčice koja se rijetko koriste

Slika nije dostupna 30 baš divnih biblijskih imena za vaše djevojčice i dječake

Novorođeni djevojčica i dječak Četiri nova imena na popisu najčešćih u Hrvatskoj

Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake

Bebe Mak, Mia, Jan... 100 kratkih i zvučnih imena za dječake i djevojčice

Beba Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj od samo tri slova

Novorođeni djevojčica i dječak 20 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj u prošloj godini

Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice

Mnogi roditelji djeci daju imena sa značenjem 16 imena za djevojčice i dječake koja znače ''Božji dar''

Slika nije dostupna Savršeni parovi: 60 imena stvorenih za blizance (ali i ostalu braću i sestre)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju