Svake godine Ministarstvo pravosuđa i uprave objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, a među objavljenim podacima budu i najpopularnija imena za dječake i djevojčice.

U prikazu je izdvojeno ukupno sto imena, pedeset za dječake i pedeset za djevojčice, koja su roditelji u godini iza nas najčešće birali za svoju djecu.

Imena koja je u 2022. godini dobilo najviše dječaka odnosno djevojčica su Luka i Mia. Ime Luka dobila su 774 dječaka, a ime Mia 452 djevojčice. Ova dva imena već su dugo popularna među hrvatskim roditeljima, pa će ih vjerojatno i u 2023. godini dobiti puno novorođenih beba.

No, na popisu najčešćih imena svake godine dogode se i neke veće ili manje promjene, pa se u usporedbi s godinom prije na popisu pojave neka nova imena.

Mi smo usporedili popis najčešćih imena u 2022. i 2021. godini i u nastavku izdvojili četiri imena koja su u prošloj godini završila na popisu na kojem se nisu nalazila 2021. godine.

Radi se o tri imena za djevojčice i jednom za dječake, koja možda budu i vaš odabir kada budete birali ime za bebu.

Nova imena na popisu 100 najčešćih imena novorođene djece u 2022. godini su:

Aurora

Klasično, poetsko i baš lijepo ime rimske božice zore i jutra dijele i Disneyjeva princeza i Sjeverna svjetlost. Značenje imena Aurora je 'zora'.

Cvita

Ovo ljupko ime ikаvskа je inačica imenа Cvijetа, čije značenje dolazi od imenice 'cvijet'. Želite li svojoj princezi dati nježno i romantično, a opet moćno i upečatljivo ime, Cvita će sigurno biti odličan izbor.

Doris

Ime Doris ima grčko podrijetlo i izvedeno je od riječi doros te je povezano s boginjom mora Doridom, a znači 'dar', odnosno 'poklon'.

Duje

Sveti Duje zaštitnik je grada Splita, zbog čega je to ime vrlo popularno među roditeljima u Dalmaciji. Također, prema jednom od tumačenja, ime Duje varijanta je imena Dominik, koje ima latinsko podrijetlo i dolazi od riječi dominus te znači 'gospodar', 'gospodin'.

Ako vam imena s popisa nisu po guštu, možda se idealno ime za vašeg dječaka ili djevojčicu krije na nekom od sljedećih popisa:

Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake

Bebe Mak, Mia, Jan... 100 kratkih i zvučnih imena za dječake i djevojčice

Beba Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj od samo tri slova

Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice

Mnogi roditelji djeci daju imena sa značenjem 16 imena za djevojčice i dječake koja znače ''Božji dar''

Biste li svoj djetetu dali ime od samo dva slova? 10 imena od dva slova koja čujemo i u hrvatskim vrtićima

Blizanci I za djevojčice i za dječake: 10 divnih uniseks imena koja vole roditelji u Hrvatskoj

Beba 20 imena za djevojčice i dječake koja znače novi početak

Beba 12 predivnih imena za djevojčice i dječake koja znače svjetlost

Mnogi se prilikom odabira imena za bebu koriste raznim inspirativnim popisima Za djevojčice i dječake: 30 popularnih imena u 2022. godini koja jednako vole stranci i Hrvati
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju