Pop kultura utječe na pojavu novih dječjih imena i porast popularnosti onih zaboravljenih. U nastavku pogledajte koja su imena postala tražena zahvaljujući likovima iz popularnih filmova, crtića i TV serija

Filmovi, crtići i TV serije mnogim roditeljima često posluže kao inspiracija prilikom odabira imena za djecu.

U statistikama zemljama diljem svijeta redovito se zabilježi nagli rast popularnosti neobičnog novog ili pak zaboravljenog imena koje je ponovno došlo u središte pažnje zahvaljujući omiljenom liku.

Filmovi, crtići i TV serije mnogim roditeljima često posluže kao inspiracija prilikom odabira imena za djecu.

Primjerice, tradicionalno ime Primrose postalo je popularno u Velikoj Britaniji nakon uspjeha filmskog serijala ‘Igre gladi’. Primrose je mlađa sestra glavne junakinje Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), a prema statistikama popularnost imena porasla je za nevjerojatnih 4.700 posto u razdoblju između 2005. i 2015. godine.

U nastavku pogledajte listu popularnih dječjih imena koje nose omiljeni likovi s velikih ekrana i malih ekrana i njihove hrvatske inačice.

1. Elsa
Princeza iz hvaljenog crtića ‘Frozen’ koju djeca diljem svijeta naprosto obožavaju.

2. Bella (Bela)
Lik iz serijala romana ‘Sumrak’ američke književnice Stephenie Meyer koji u filmskom serijalu utjelovljuje glumica Kristen Stewart.

3. Nala
Najbolja prijateljica malenog Simbe u crtiću ‘Kralj lavova’ u koju se Simba naposljetku i zaljubljuje.

4. Esme (Esma)
Još jedno ime koje naglu popularnost može zahvaliti serijalu ‘Sumrak’, a nosila ga je pomajka Edwarda Cullena.

5. Arya (Aria)
Jedan od najpopularnijih likova u sagi ‘Pjesma leda i vatre’ Georgea R.R. Martina i TV seriji ‘Igra prijestolja’ je hrabra Arya Stark. U Engleskoj je 2005. godine 18 djevojčica dobilo to ime, a 2014. godine čak 562.

‘Uspavana ljepotica’ jedan je od legendarnih crtića produkcijske kuće Disney koja je 1959. adaptirala klasičnu bajku Charlesa Perraulta i glavnoj junakinji nadjenula ime Aurora.

6. Alice (Alisa)
Znatiželjna protagonistica romana Lewisa Carrolla 'Alisa u zemlji čudesa'. Ovo ime u posljednjih 10 godina bilježi veliki rast u

7. Coraline (Koralina)
Glavni lik iz istoimene dječje knjige britanskog pisca Neila Gaimana. Ime je nastalo tako što je književnik slučajno krivo napisao Caroline (Karolina). Nakon filmske adaptacije knjige koju je napravio redatelj Tim Burton, ime postaje sve popularnije u anglosaksonskim zemljama. Prošle godine u Engleskoj je čak 450 djevojčica dobilo ime Coraline.

8. Edith (Edita)
Crtić ‘Despicable Me’ od 2010. godine zabavlja mališane diljem svijeta, a zbog njega je na liste najpopularnijih imena ponovno dospjelo ime Edith. Edith Gru starija je sestra preslatke Agnes.

9. Aurora
‘Uspavana ljepotica’ jedan je od legendarnih crtića produkcijske kuće Disney koja je 1959. adaptirala klasičnu bajku Charlesa Perraulta i glavnoj junakinji nadjenula ime Aurora.

10. Alana
‘Mala sirena’ još je jedan obožavani Disneyjev crtić. Iako je lik Alane, jedne od sestara glavne junakinje Ariel zapostavljen u originalnoj priči, ispostavilo se da je njezino ime puno popularnije i koristi se u zemljama diljem svijeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju