Prehlada je najčešća infekcija kod ljudi koja rezultira nelagodnim simptomima kao što je začepljen nos, kihanje, kašalj i otežano disanje. Kako biste lakše i brže prebrodili prehladu, duboko udahnite i inhalirajte se


Inhaliranje je zaboravljena pomoćnica za liječenje i smanjivanje simptoma kod astme, bronhitisa, alergija, ali i prehlade. Iako ne otklanja brzinski simptome prehlade, te ćete nekoliko puta morati ponoviti postupak inhalacije, ta metoda znatno olakšava disanje.

Inhalacija je jednostavna, brza, učinkovita metoda koja može koristiti u liječenju, ali i u smanjenju simptoma čitavog niza respiratornih bolesti i stanja, rekao je Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine.

Inhalacija je korisna za sve generacije koje imaju problema s respiratornim sustavom

Ona se nekoć obavljala uz pomoć ručnika i lonca sa zagrijanom vodom obogaćenom ljekovitim travama, a danas postoje i posebni uređaji za inhalaciju koje se preporučuju za svako kućanstvo.

Inhalacije su korisne za sve generacije, kako za odrasle i za djecu koji imaju respiratorne probleme.

Odraslim ljudima preporučujemo da zadrže zrak jedno par sekundi kako bi sredstvo koje je u inhalatoru bolje djelovalo. To je kod djece teško postići, ali biti će dovoljno ako samo mirno sjede i dišu, rekao je dr . Mazalin.

Prodire do najudaljenijih dijelova respiratornog sustava 

Topla vlaga pojačava prokrvljenost sluznice dišnih puteva, olakšava iskašljavanje te izlučivanje sluzi. Eliminirajući taj sekret odstranjujemo i negativne agense, mikroorganizme i alergene koji otežavaju prolaznost dišnih putova.

Tijekom inhalacije je bitno sjediti i stajati uspravno te disati duboko i mirno

U inhalator se stavlja fiziološka otopina ili se kombinira doza lijeka s fiziološkom otopinom prema preporuci liječnika, pojasnila je ovaj proces Tanja Šutić, voditeljica programa pulmologije.

Nema strogih ograničenja kad je u pitanju broj dozvoljenih inhaliranja. Ono ovisi o tome čime se osoba inhalira i koristi li još kakva dodatna pomagala poput inhalatora.

Prednost inhalacije u odnosu na druge primjene različitih lijekova je ta što ide do najudaljeljinih, najnižih dijelova respiratornog sustava, otkrio je liječnik obiteljske medicine te dodao da je kod inhalacije vrlo važno da stojimo ili sjedimo uspravno te duboko i mirno dišemo.

Više o prednostima inhalacije otkrijte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju