Kaže se kako je kuhinja srce svakog doma, mjesto u kojem se okupljamo, uživamo u hrani i druženju. Srce mnogih kuhinja je - otok. Upravo je on san mnogih žena i ujedno jedna od trenutno najpopularnijih stavki u uređenju kuhinje.

Prema nedavnim anketama, više od 70 posto ljudi priželjkuje kuhinjski otok u svom domu. Ništa čudno s obzirom na to da on može transformirati izgled kompletnog prostora, a ujedno je nezamjenjiv kada je u pitanju pohranjivanje kuhinjskih potrepština.

Prilikom odabira otoka važno je voditi računa o slijedećim stvarima:

1. Razmislite o tome za što vam zapravo treba. Hoćete li ga primarno koristiti za jedenje i druženje, treba li vam za pohranjivanje viška stvari ili pak trebate funkcionalan otok za kuhanje i pečenje kolača. Ovisno o upotrebi preporučuju se različiti materijali za radnu podlogu te dizajn i raspored elemenata unutar samog otoka.

2. Očekivano, zatvoreni otok koštat će vas više. Varijante s otvorenim policama su jeftinije i ujedno kuhinji mogu dati poseban šarm.

Slika nije dostupna Walk-in tuševi u manjim kupaonicama: 20 primjera koji će vas inspirirati za uređenje

3. Preporuča se da razmak između otoka i okolnih kuhinjskih elemenata (ili zidova) bude najmanje 90 centimetara. Takav razmak omogućava nesmetano kretanje kuhinjom i otvaranje elemenata.

4. Ako će vaš otok prije svega biti poligon za druženje i želite uz njega posjesti što više ljudi, računajte da vam je po preporukama dizajnera interijera za jednu osobu potrebno 60 centimetara prostora u širini. Prostor za noge ispod otoka morao bi biti dubok najmanje 25 centimetara.

5. Za dodatan wow faktor možete odabrati otok u boji koja je u kontrastu s bojom ostalih kuhinjskih elemenata.

Zavirite u galeriju i pogledajte 15 predivnih otoka koji vas mogu inspirirati za (pre)uređenje kuhinje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju